Leserinnlegg:
Vi er lutter øre
Miljødirektoratet ønsker alle innspill om lokale konsekvenser av de konkrete forslagene vi har til nytt miljøregelverk på Svalbard velkommen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Torgeir Prytz i LJFF har i et leserinnlegg i Svalbardposten synspunkter på noen av mine utsagn til samme avis etter høringsmøtet om miljøregelverket. Jeg er helt enig i at det ikke er bra å avvise uenighet med at de som er uenige ikke har satt seg godt nok inn i saken. Det er selvsagt helt greit at folk er uenige – og da vil vi gjerne høre bakgrunnen for uenigheten. Hensikten med å ha et høringsmøte i Longyearbyen var nettopp å informere om og få synspunkter på forslaget.
Mitt poeng i Svalbardposten var at det virket som en del trodde det var snakk om større og mer inngripende endringer enn det i realiteten er.
Dette er de viktigste foreslåtte endringene som etter vår vurdering kan påvirke fastboende på Svalbard:
• Forbud mot motorferdsel på sjøis i Bille- og Tempelfjorden etter 1. mars – tillatt med kryssing. Dette er tilsvarende de midlertidige reguleringene for de siste vintersesongene.
• Generelle krav til ferdsel i verneområder – unngå spor ved bl.a. bruke eksisterende stier der det er stier og holde avstand til dyrelivet og kulturminner.
• Konkret avstandskrav til isbjørn (500 m) og hvalross (300 m i sjø ved liggeplasser).
• Fartsgrense 5 knop på sjøen 500 m fra utvalgte fuglefjell 1. april – 31. august
• Forbud mot bruk av droner/modellfly i verneområder og ved fuglefjell
Disse forslagene kan kanskje også ha betydning for noen få:
• Forbud mot isbryting og bruk av undervannsfartøy
• Søknadsplikt for telting over 1 uke på samme sted
• Søknadsplikt for barmarkskjøring i terrenget ved byggearbeider på hytter i planområder
I Torgeir Prytz sitt innlegg sies det at fredningen av fjordis og innføring av nye ferdselsrestriksjoner gjør «jobben» for fastboende og frivillige lag og foreninger vanskelig eller umulig når det gjelder å følge med hva som skjer av endringer og slik være gode ambassadører for Svalbardnaturen. Det ser vi fram til dere beskriver nærmere i høringsuttalelsene. Ellers så står tilbudet fra høringsmøtet om en prat eller et møte fortsatt ved lag!
Så er det veldig lett å slutte seg til følgende ønske fra LJFF: «Vi er alle her i nord enige om at vi skal ivareta Svalbard, naturen og miljøet på best mulig måte for fremtidige generasjoner. Det er vårt felles utgangspunkt og målsetning».