KRONIKK I RIGMOR ABEL OG BJØRN K. HAUGLAND
Svalbard har en unik mulighet til å bli et globalt utstillingsvindu
Energiomstillingen av Longyearbyen vil kunne skape store ringvirkninger rundt om i hele verden, så lenge vi gjør det riktig. Det er en unik mulighet vi ikke kan la gå fra oss.
Svalbard er et laboratorium for klimaendringene, ingen steder i verden går oppvarmingen raskere. Siden 1971 har Svalbard opplevd oppvarming om vinteren på hele 7 grader, og mistet omtrent to måneder med vinter. Å reise hit er derfor som å reise frem i tid.
Det er grunnen til at vi i Skift – næringslivets klimaledere – reiste nettopp til Svalbard for vår studietur og toppledermøte i april 2023. Skift er et næringslivsnettverk der noen av Norges mest klimaambisiøse toppledere på tvers av bransjer møtes for å lære av hverandre.
Så hvorfor er Skift så opptatt av Svalbard? For det første har vi ansvar for å omstille oss til et grønt og bærekraftig samfunn, der næringslivet spiller en nøkkelrolle. Store Norske er medlem i Skift, og inviterte de andre Skift-medlemmene til Svalbard for å oppleve de alvorlige konsekvensene av klimaendringene, men like mye for å lære om klimaløsningene som utvikler seg.
Fra høsten 2023 vil kraftforsyningen i Longyearbyen bli lagt om fra kull til diesel, og fornybare energikilder vil gradvis fases inn fram mot 2030. Omstillingen på Svalbard er en unik testarena for fremtidens løsninger, som kan gjenbrukes i omstillingen av andre øysamfunn og verden for øvrig. En forutsetning for å nå dette ambisiøse målet er at det legges til rette for samarbeid mellom sentrale myndigheter, lokale myndigheter og næringsliv.
Omstillingen representerer derfor så mye mer enn bare energiforsyning til Longyearbyens befolkning, men er også av nasjonal betydning.
Svalbard er et laboratorium for konsekvensene av klimaendringene, men kan bli et utstillingsvindu for løsningene.
Skift er en såkalt gjøretank, der handling står i fokus. I samarbeid med lokalt næringsliv, myndigheter og forskning, jobbet vi fram Svalbarderklæringen. Denne erklæringen peker på konkret handling som vi i Skift, nasjonale myndigheter og svalbardsamfunnet bør iverksette, for å gjøre Svalbard og Longyearbyen til et klimaforbilde for verden.
Svalbard må allerede nå tilpasse bygg og infrastruktur til klimaendringer og forebygge klimarelaterte skader. Dette er bare en smakebit av hva resten av Norge har i vente.
Den unike kunnskapen og dataene om klimaendringer og innovative klimaløsninger utviklet på Svalbard, har stor verdi og bør komme resten av verden til nytte. Det planlagte forsknings- og testsenteret for energiomstilling ved Universitetssenteret på Svalbard er ett av mange spennende prosjekter i Longyearbyen som bør realiseres.
Longyearbyen må vise at nullutslipp innen 2030 er fortsatt mulig i verdens nordligste samfunn. Dette krever handlekraft fra regjeringen, lokalsamfunnet og oss i næringslivet.