LESERBREV:

Unis bidrar til å akselerere fornybaromstillingen på Svalbard

Sikker energiforsyning er kritisk infrastruktur. For å sikre en vellykket overgang til fornybare energikilder, er det avgjørende å bevare og utvikle lokal kompetanse.

Jøran Moen, Administrerende Direktør UNIS skriver i dette innlegget om Unis sin rolle i energiomstillingen.
Publisert Sist oppdatert

På Svalbard er utfordringen spesielt stor, da det meste av fornybar energi, med unntak av jordvarme, vil kreve større installasjoner i naturen.

Store Norske er nå i gang med en konseptvalgutredning for å sikre at fremtidige investeringer blir både økonomisk og miljømessig forsvarlige. I dette arbeidet spiller Unis en viktig rolle ved å bistå med sin ekspertise. Sammen skal vi sikre at fornybaromstillingen i Longyearbyen blir en suksess!

Det tryggeste valget er å satse på kommersiell teknologi. Likevel må det stilles krav til at teknologien er utprøvd i et miljø som ligner det den skal operere i. For Svalbard innebærer dette at energiteknologi må testes under lokale forhold før man tillater fullskala utbygging. Dette vil redusere både økonomisk og miljømessig risiko. Videre gir testing på Svalbard muligheter for verdiskapning. Teknologi som fungerer her, vil sannsynligvis også fungere andre steder. Produkter merket med «tested in Svalbard» kan få en betydelig konkurransefordel i markedet.

Unis ønsker å koble sine utdanningsprogrammer til testing av ny teknologi mot naturkreftene, og samtidig dokumentere miljøavtrykket av disse prosjektene. Gjennom dette vil vi bidra til å bygge lokal kompetanse og utdanne fremtidens spesialister på fornybar energi i Longyearbyen og Arktis.

Med vår innsats håper vi å være med på å gjøre Svalbard til en ledende arena for utvikling og testing av fornybare energiløsninger som vil være til nytte langt utenfor øygruppen.

Powered by Labrador CMS