Yakunin får flere millioner i erstatning

Publisert Sist oppdatert

Det skriver NRK tidlig tirsdag ettermiddag. Den britisk-russiske forretningsmannen Andrey Yakunin ble i februar frikjent i lagmannsretten for å ha flydd drone ulovlig på Svalbard i 2022. 

Nå er han tilkjent erstatning på 2,7 millioner kroner fra staten etter at han endelig ble frikjent. Opprinnelig la Yakunin og forsvarerne ned krav om erstatning på mer enn 4 millioner kroner, men Nord-Troms og Senja tingrett ga altså ikke fullt medhold i saken.

– Påtalemyndigheten valgte å gjøre denne saken unødvendig langvarig, og det gjør at retten nå har tilkjent Yakunin en kompensasjon for egne utgifter på nesten 3 millioner kroner, skriver advokat John Christian Elden til NRK.

Yakunin har siden 2022 måtte stå gjennom flere rettsrunder både i tingretten og i lagmannsretten, fordi det har vært uenighet om droner var omfattet flyforbudet som staten ila russiske borgere, i etterkant av Russlands invasjon av Ukraina. 

Både tingretten og lagmannsretten frikjente Yakunin i saken, men saken ble anket til høyesterett som opphevet frikjennelse i 

I tidligere rettsrunder har både tingretten og lagmannsretten ment at droner ikke er omfattet av flyforbudet som er ilagt russiske statsborgere, og har derfor frikjent Yakunin.

Etter at Yakunin ble frikjent i både tingretten og lagmannsretten, ble saken anket til høyesterett av påtalemyndigheten.

Høyesterett så å opphevet frikjennelsen til både tingretten og lagmannsretten, og dermed ble saken sendt tilbake til ny behandling i tingretten, som frikjente Yakunin den 14. februar i år. Da hadde han sittet mer enn 50 dager i varetekt for droneflyvningen på Svalbard.

Powered by Labrador CMS