Jørn Dybdahl sovnet inn:
– Jeg kommer til å savne alle de herlige samtalene med ham
Mangeårig svalbardianer og en av Longyearbyens tydeligste stemmer gikk bort torsdag kveld.
Jørn Dybdahl sovnet stille inn torsdag 27. april. Sammen med venner og familie rundt seg ble Larvik det siste stoppestedet for eventyreren og lokalpolitikeren Dybdahl.
Dybdahl har kjempet mot nyrekreften i nærmere ti år. Legene ga ham diagnosen i 2013, men for Dybdahl var ikke det grunn nok til å reise fra Svalbard. Han ble boende på øya helt frem til i fjor. Da ble kreften så ille at han måtte flytte til fastlandet. Dybdahl flyttet inn på hytta i Nevlunghavn i Larvik kommune. På det punktet var han veldig syk og mottok bare palliativ behandling, men røsten var fortsatt like sterk.
Det var nettopp den tydelige røsten mange kjente Dybdahl for.
I 1985 setter den unge Vestfoldingen sine ben på Svalbard for aller første gang. Han hadde akkurat vært stasjonert som FN-Soldat i Libanon, og hadde fått tips om at de trengte mekanikere hos Store Norske.
Han takket ja til jobben, helt uten å vite hvor Svalbard engang lå på globusen. Øya skulle vise seg å bli hans tilholdssted nærmest hele hans voksne liv.
Tidligere i år publiserte Svalbardposten et lengre intervju med Dybdahl. Der fortalte han åpent om livet på Svalbard, sykdommen og det som ble hans aller siste kampsak.
Takknemlig
Hans nære venn Hanna Halvarsson forteller at hun mottok beskjeden torsdag kveld.
– Han sovnet inn med sin nærmeste familie ved siden av seg. Han hadde en flott gjeng rundt seg i Larvik den siste tiden, sier Halvarsson,
Hun forteller at hun sitter igjen med et utrolig godt vennskap som gikk over mange år.
– Jeg er så takknemlig for det vennskapet vi hadde, og jeg sitter igjen med utrolig mange gode minner fra Jørn. Han var så mye at det er vanskelig å plukke ut noe spesielt, sier Halvarsson og legger til:
– Jeg kommer til å savne alle de herlige samtalene med ham.
Halvarsson ble i løpet av årene en del av et Dybdahls store prosjekter, hestesenteret. Etter at han ble for syk til å drive senteret selv, ble det Halvarsson som tok over driften.
– Jeg føler meg veldig takknemlig over at han gitt meg den tilliten. Hestene var en stor del av livet hans, forteller hun.
Det siste året hun måttet drive senteret uten ham.
– Jeg har virkelig savnet Jørn det siste året. Det har vært tomt uten han, forteller hun.
I løpet av sine siste år var Dybdahl primus motor i saken om PFAS-forurensning ved det gamle brannøvingsfeltet i Longyearbyen. Feltet omfatter også området hvor hestesenteret ligger, og Dybdahl kjempet en aktiv sak for at de ansvarlige skulle rydde opp forurensningene de hadde forårsaket.
– Noe av det som holdt han gående den siste tiden var engasjementet for at forurensingen rundt stallen skulle ryddes opp i, sier Halvarsson.
7. februar 2023 påla Miljødepartement at Avinor måtte rydde opp i forurensningen. Dette var 11 år etter at det først ble påvist PFAS-forurensning i området.
Dybdahl kommenterte den gang at pålegget kom alt for sent, og fryktet av miljøgiftene hadde spredd seg over et mye større område enn det opprinnelig var snakk om.
I politikken
I 2011 bestemte Dybdahl seg for å ta del i lokalpolitikken. Han startet partiet Konsekvenslista. Partiet hadde èn sak, og det var å legge ned Longyearbyen lokalstyre.
– Vår eneste sak var å legge ned Longyearbyen lokalstyre. Vi mente det var både vanstyre og sendrektighet fra det holdet, fortalte Dybdahl i tidligere intervju.
Ved valget fikk partiet 15 prosent av stemmene, og Dybdahl fikk plass i lokalstyret. Senere satt han for Fremskrittspartiet.
Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) forteller at han godt husker Dybdahls evne til å se saker fra ulike vinkler, og hans tidvis bekmørke form for humor.
– Jørn har vært en kjent skikkelse for meg helt siden jeg kom opp, men det var først da han gjorde sitt inntog i politikken at jeg ble kjent med ham. Siden den gang utviklet vi et godt samarbeid. Jeg opplevde ham som en reflektert person som kunne sette et skråblikk på sakene. Jeg likte skråblikket, og den sorte humoren, ofte på bekostning av seg selv. Og den lille galskapen han hadde i sine godt argumenterte standpunkt, sier Olsen.
Lokalstyrelederen har latt seg imponere over Dybdahls engasjement, selv etter etter at han ble syk.
– Tiden etter sykdommen tok over har hans personlighet imponert meg. Livsgnisten og ønsket om å gjøre en forskjell hadde han til siste slutt. Han ville tilbake til lokalstyret. Slik ble det ikke, og det er tap for oss alle, avslutter Olsen.
– Han levde på sine egne premisser
Dybdahl jobbet i seks år for Norsk Polarinstitutt. Hans tidligere kolleger forteller at denne fredagen kom overraskende på dem.
– Det er trykket stemning her i dag. Vi har jo visst at dette ville skje, men det kom fortsatt som et sjokk, forteller Stein Tore Pedersen på vegne av Dybdahl tidligere arbeidskamerater.
Han forteller at de har brukt formiddagen i kaffekroken og mimret om alle minnene de har med Dybdahl.
– Vi har et smil om munnen når vi snakker om Jørn. Han var jo en spilloppmaker og hadde alltid en god kommentar på lager. Han var en mann som alltid bar på en menig, og var ikke redd for å si den ut, gjerne på sin humoristiske måte, forteller Pedersen og legger til:
– Når vi snakker om Jørn er det den positive galskapen vi ler oss halvt i hjel av.
I dag minnes de en mann som sto på sitt, levde på sine egne premisser og alltid leverte de mørkeste vitsene.
I en tidligere versjon stod det at Jørn Dybdahl som startet opp hestesenteret. Det riktige er at han overtok hestesenteret i 1996. Dette er nå blitt rettet.