LESERINNLEGG - BLÅMYRA

Den viktige og vanskelige konkurransen i Longyearbyen

Administrerende direktør Rune Midtgaard i Store Norske
Publisert

Christian Skottun vil gi lokalt næringsliv en slags «førsterett» til oppdrag. Det kan bli en dyr og ikke minst dårlig løsning for Longyearbyens næringsliv og innbyggere.

Leder i Svalbard Næringsforening, Christian Skottun, kommer med kritikk av Store Norske i Svalbardposten 2. september. I tillegg til at Skottun mener at lokalt næringsliv skal prioriteres, kommer han med kritikk av tilbudsprosessen knyttet til oppgradering av Blåmyra. Skottun har ikke tatt kontakt med Store Norske som medlem av foreningen for å diskutere saken, noe som gir oss en utmerket anledning til å svare ut kritikken åpent og transparent - og i et større perspektiv enn prosjektet på Blåmyra.

Svalbardmeldingen påpeker at mye av infrastrukturen i Longyearbyen, med blant annet boliger, energiforsyning og vannforsyning, ble planlagt for en annen tid, et annet samfunn og en annen bruk enn det som er tilfellet i dag. Det pekes videre på at infrastrukturen bærer preg av lang levetid og et betydelig vedlikeholdsetterslep.

Store Norske skal i høst konkludere en langsiktig og helhetlig plan for oppgradering av boligmassen. Den omfatter både klimasikring, energieffektivisering og generell standardheving av selskapets boliger. Gjennomføring av denne planen vil medføre en betydelig bygg- og anleggsaktivitet i Longyearbyen de neste 10-15 årene. Den andre store boligaktøren i byen, Statsbygg, er i gang med et tilsvarende arbeid. Store Norske har i tillegg fått i oppdrag å gjennomføre en teknisk tilstandsvurdering av det eksisterende energisystemet, samt å gjennomføre en konseptvalgutredning for utforming av det fremtidige energisystemet i Longyearbyen. Dette vil også medføre betydelig bygg- og anleggsaktivitet i mange år fremover - og alt dette vil koste mye penger. 

Boligvirksomheten til Store Norske er i statens eierskapsmelding kategorisert som sektorpolitisk, med mål om en kostnadseffektiv forvaltning og utvikling av boliger i Longyearbyen. Staten som eier forventer ikke profitt og utbytte fra boligvirksomheten. I Store Norske forstår vi dette slik, at vi skal forvalte boligmassen med god kvalitet og på rimeligst mulig måte for leietakerne. 

Skottun foreslår en «førsterett» for lokalt næringsliv og synes også å støtte et synspunkt om at leverandørtilbud med priser etc bør offentliggjøres. Vår vurdering er at en «førsterett» og offentliggjøring av konkurransesensitiv informasjon vil begrense interesse og konkurranse. Begrenset konkurranse vil medføre høyere kostnader og dermed høyere priser på leie av bolig og andre infrastrukturtjenester. Dette ser vi tydelig i Blåmyra-prosjektet, som bare er en forsmak på hva som vil komme av bygg- og anleggsprosjekter de nærmeste årene.

Samtidig er vi opptatt av en rettferdig konkurranse i våre anskaffelsesprosesser, med krav til blant annet likebehandling, forutberegnelighet og etterprøvbarhet. Derfor har også tilbyder som ikke vant frem i konkurransen med utgangspunkt i konkurransegrunnlaget fått tilbakemelding på hvorfor man ikke nådde opp.

Omfanget av bygg- og anleggsaktivitet de nærmeste årene vil etter vår vurdering bli så stort, at lokal kapasitet alene ikke vil strekke til. Det så vi allerede i forbindelse med Blåmyra-prosjektet, der den lokale tilbyderen ville benytte seg av underleverandør fra fastlandet. Store Norske er en betydelig kjøper av varer og tjenester lokalt, og ingen ting vil glede oss mer enn at lokale aktører vinner frem i konkurransen om oppdrag. Men, dersom byens infrastruktur skal oppgraderes innen rimelig tid, til rett kvalitet og med en akseptabel pris- og kostnadsutvikling, vil det være behov for kompetanse og konkurranse fra fastlandet.

Skottun reagerer også på at en av Store Norske sine ansatte tidligere har vært ansatt i og fortsatt har en liten eierandel i selskapet som fikk tilslaget. Inhabilitet er ikke ulovlig eller diskvalifiserende, så lenge det er åpenhet om inhabiliteten og denne håndteres på en ryddig måte. Det mener vi er tilfellet i Blåmyra-prosjektet. Åpenhet og habilitet er spesielt viktig i et lite lokalsamfunn, enten det dreier seg om eierandeler, familie, vennskap eller kjennskap.

Powered by Labrador CMS