Regjeringen stenger nesten alt:
– Tiltakene kommer for sent
Alle landets skoler, barnehager og høyskoler stenges, sier statsminister Erna Solberg. Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) mener at tiltakene kommer på overtid.
Under en pressekonferanse torsdag ettermiddag fortalte statsminister Erna Solberg at de iverksetter det hun kaller «drastiske tiltak». Tiltakene skal inntil videre vare fram til 26. mars.
– Dette er helt nødvendig. Vi kan ikke ta på hverandre, men vi skal ta vare på hverandre, sa Solberg under pressekonferansen.
Har manglet signaler
Arild Olsen mener at Longyearbyen lokalstyre (LL) har ligget ett steg foran når det gjelder å samle tiltak.
– Vi har manglet tydeligere signaler ovenfra. Vi har sett hvor fort smitten brer seg, og vi har ønsket oss gode og konkrete tiltak for å forhindre at smitten kommer til Svalbard, sier han.
Det viktigste er å sikre liv og helse til innbyggerne. Dette er de mest inngripende tiltakene Norge har iverksatt i fredstid.
Her er de viktigste av tiltakene regjeringen setter ut i livet, og de gjelder fra i dag, torsdag 12. mars, klokka 18:
- Alle skoler, barnehager og utdanningsinstitusjoner stenges. For Svalbards del betyr det at også Unis stenges.
- Alle idrettsarrangementer og kulturarrangementer avlyses.
- Alle serveringssteder får forbud mot buffetservering, og i restauranter skal alle gjester kunne sitte minst én meter unna hverandre.
- Treningssentere, frisører og steder der du kan få tatovering stenges.
LL melder at de stenger følgende bygg for aktivitet fra torsdag 12. mars Kl. 18:00:
Skolen, SFO, barnehagene, folkebiblioteket, kulturhuset, kinoen, Svalbardhallen, ungdomsklubben, UHU, Galleri Svalbard.
Det er begrenset adgang ved Næringsbygget, Longyear havn og Miljøstasjonen.
Godt forberedt
Lokalstyre er ifølge Olsen forberedt på å håndtere situasjonen. Skolen har åpent som normalt ut dagen.
– Men det er åpenbart at dette vil ha en stor innvirkning på folks liv, sier han.
Hvordan man skal opprettholde de kritiske funksjonene i Longyearbyen har LL rutiner på. Det kan gjelde folk som jobber med energiforsyning, vann, underleverandører til viktige funksjoner, kritisk infrastruktur, politi, redningstjeneste og helsearbeidere, blant andre. Konkret informasjon om hvordan situasjonen vil bli, og hvem som får tilbud for barna sine, vil bli gitt av LL i løpet av dagen.
Olsen er også tydelig på at tilreisende bør bli kontrollert før de kommer til Svalbard.
– Det vil være et konkret og godt tiltak for å forhindre at smitten kommer hit. Vi er få mennesker som skal drifte et helt samfunn, og er svært sårbare i forbindelse med pandemien, sier han.
– Tiltakene vil ha umiddelbar effekt. Det er en rekke funksjoner som stenges ned, og de vil ha en effekt på det private næringslivet. Hver enkelt uteplass må for eksempel finne ut av om de kan holde åpent og samtidig opprettholde kriteriene, sier Olsen.
Økonomiske tiltak
Regjeringen sier det vil bli satt i verk økonomiske tiltak for å hjelpe bedrifter som rammes økonomisk av koronaviruset.
– Barn på grunnskolen eller barnehage som har foreldre med samfunnskritiske arbeidsoppgaver får unntak. Besteforeldre kan ikke settes til barnepass, siden de kan være i en utsatt gruppe, sier Solberg.
Detalj- og varehandel holder åpent.
– Det er ingen grunn til å hamstre mat, sier helseminister Bent Høie.
Transportsektoren driftes som normalt, men alle innbyggere oppfordres til å unngå utenlandsreiser.
– Unngå steder der du kan komme i kontakt med andre. Alle som kommer fra reiser utenfor Norden skal i karantene i 14 dager, med tilbakevirkende kraft fra 26. februar, sa Høie under pressekonferansen i Oslo.
Norsk helsevesen står nå overfor sin største utfordring noen sinne. Det vil derfor innføres restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner. I tillegg får helsepersonell forbud mot utenlandsreiser.
– De som rammes av dette, vil få kostnadene sine kompensert, sier Høie.
Folkehøgskolen sender folk hjem
Svalbard folkehøgskole stenger og sender alle elever hjem på grunn av Korona-utbruddet. Det skriver de i en pressemelding. Alle elevene må reise hjem til sitt bosted, noe skolen bekoster.
– Så tett som elevene bor på en folkehøgskole, er det vanskelig å håndtere både smittevern og en isolasjonssituasjon. Dette er ekstra utfordrende for oss, siden vi er i midlertidige lokaler og har undervisning på et handlesenter og spiser på en offentlig kafe. Vi ser det ikke som forsvarlig å fortsette driften, sier rektor Espen K. Rotevatn.
Når driften kan starte opp igjen er han per dags dato usikker på.
– Vi forholder oss til råd fra myndighetene, og holder kontakten digitalt med alle elever. Situasjonen vil ikke påvirke godkjennelsen av skoleåret, lånekassen eller utstedelse av vitnemål, sier Rotevatn.