Saken er oppdatert:

Ble rådet til å ikke drikke vann fra springen

Longyearbyen lokalstyre ble onsdag ble varslet om at en tilfeldig vannprøve hos LNS har påvist høyt fluorinnhold i drikkevannet. Derfor rådet de folk til å minimere bruken av vannet fra springen. Fredag viste kontrollprøver lave nivåer av fluor.

Folk rådes nå til å minimere bruken av vannet fra springen inntil videre.
Publisert Sist oppdatert

Oppdatering: Fredag ettermiddag ble det klart at kontrollprøvene viser lave nivåer av fluor, og dermed er rådet om å ikke drikke vannet fra springet opphevet av LL.

Longyearbyen lokalstyre har onsdag sendt ut befolkningsvarsel hvor de råder folk i Longyearbyen til å minimere brukes av springvannet inntil videre.

Det skjedde etter at Longyearbyen lokalstyre onsdag ble informert om at en tilfeldig vannprøve tatt av LNS Spitsbergen hadde påvist høye fluorverdier i drikkevannet ved vaskehallen.

Vannprøven viste at det var målt 9,6 milligram per liter med fluor. Det er mer enn seks ganger høyere enn grenseverdien i drikkevannsforskriften, som er 1,5 milligram per liter.

Har startet kartlegging

LL opplyser at vannet på sommerstid blir levert vannkilden i Steintippdalen på sommeren. I den ordinære vannforsyningen fra Isdammen har tidligere vannprøvene ifølge LL vist lave verdier av fluor, godt under grenseverdien på 1,5 milligram per liter.

«Fluor i de mengdene som er målt hos LNS utgjør ikke en akutt helsefare. I større mengder og over tid (år) vil fluorid kunne forårsake misfarging og skade på tannemaljen (hos barn under 8 år) og påvirkning på skjelettet ved at skjelettet blir sprøere.

LL har satt i gang kartlegging av situasjonen og ytterligere prøvetaking av vannet er gjort. Resultat fra vannprøvene vil foreligge fredag, men vi råder befolkningen inntil videre til å minimere bruk av springvann til drikke og matlaging, og heller benytte for eksempel flaskevann. Dusjing og vask er uproblematisk. Befolkningen anbefales å følge Longyearbyen lokalstyre sine hjemmesider for videre informasjon.»

Torsdag oppdaterte LL sine råd også for hunder. De deler at Veterinærinstituttet har opplyst at hunder kan drikke springvannet. 

«Hunder tåler å drikke vann med konsentrasjoner av fluor opptil de aktuelle verdier, så lenge ikke tørrforet inneholder for mye fluor. Vi håper hundeeiere vil tilby springvann og ikke flaskevann til sine hunder.»

Longyearbyen dyreklinikk la også ut på sin Facebook-side at Veterinærinstituttet anbefaler hundeeiere å unngå bruk av fôr med høyt fluorinnhold. De skriver at drektige tisper og valper regnes som de mest sårbare gruppene.

– Ingen fare for akutt forgiftning

Overlege ved Longyearbyen sykehus, Ole Tveiten, sier til Svalbardposten at selv om gravide og barn nå rådes til å unngå inntak av vannet inntil videre, trenger ikke folk å være redd for at en skal bli akutt syk av fluoren.

– Selv om det er påvist en høy verdi av fluor i vannet, så skal du drikke ekstreme mengder vann før du blir akutt dårlig. Så vi er ikke veldig bekymret. Men fordi dette kan påvirke folkehelsa på lang sikt, så gis det derfor nå råd om å minimere inntaket, sier Tveiten.

Rådene om at gravide og barn bør unngå inntak inntil videre sier han i hovedsak handler om at små barn mens de vokser skal danne tenner.

– Den viktigste effekten av fluor går på tenner og skjelett. Det vil binne seg til kalsium i kroppen og vil forårsake dårligere forkalkning i tenner og skjelett. Det som ofte skjer da er at en kan få fluorflekker på tenner, og får man høyere verdier kan du få dårligere tenner. Det vil også kunne gå utover skjelettet. Men dette vil jeg presisere er langtidsvirkninger over lang tid.

– Per nå er det ingen risiko for at det skal oppstå en akutt forgiftning av fluor om en drikker vannet. Da er mye større risiko for forgiftning om en unge spiser en hel boks med fluortabletter. Så det er god grunn til å ta det helt med ro inntil vi har fått svar på kontrollprøvene og ingen grunn til å bekymre seg for dette på kort sikt, sier han.

Rettelse kl 09:55 torsdag: LL ble varslet om vannprøven onsdag morgen, og ikke mandag morgen som avisen først hadde klart å skrive. Dette er nå rettet.

Oppdatering fredag: Kontrollprøver fra både Steintippdalen og Isdammen viser ifølge LL at drikkevannet ikke har for høye verdier av fluor, dermed er disse rådene opphevet. Saken er derfor oppdatert for å ikke skape forvirring.

 

Powered by Labrador CMS