Ishavøyene lokker

Tidligere engasjerte Meteorologisk institutt gjengangere til sine ishavøyer. Nå står eventyrlystne ungdommer i kø.

Finn Stoltz (t.v.) har mer enn ti sesonger bak seg på Bjørnøya, og skal jobbe der denne sommeren også. Her i prat med Ole Øiseth, direktør i Bjørnøen AS, som eier Bjørnøya.
Publisert

Neste uke går søknadsfristen ut for jobbene på Bjørnøya, Hopen og Jan Mayen. For Meteorologisk Institutt ser det ut til å bli svært gode søkertall.

– Vi har en fast stab av veteraner som har vært i stillingene før, og gjerne vil tilbake. I tillegg merker vi at stadig flere unge, velutdannede og dyktige ungdommer ønsker seg et slikt halvår, før de går videre med jobb og familieetablering, sier ishavskonsulent Jon Kolsum ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Halvparten
På hver arbeidsplass ønsker han at halvparten har erfaring fra slik utstasjonering, mens resten er nye. De unge søkerne gjør det lettere å få riktig miks av personalet.

Meteorologisk institutt har fire medarbeidere på Hopen, fire på Jan Mayen og ni på Bjørnøya, alle engasjeres for et halvt år om gangen. I disse dager er det søknadsfrist til vinterhalvåret.

Reality
Man trenger stasjonsledere, radiosondeledere, meteorologifullmektiger, kjøkkensjefer, teknikere innen elektronikk, maskinister og kokker.

– Fagarbeiderne må ha utdannelse og erfaring. Meteorologifullmektiger lærer vi opp, og her kreves videregående skole, sier Jon Kolsum.

NRK sin reality-serie i fjor fra Bjørnøya kan være en av årsakene til at interessen for disse jobbene har økt.

Sosiale
Kolsum påpeker at sosiale egenskaper vektlegges, og både kvinner og menn oppfordres til å søke. Men man må vite hva man går til. Et halvt år på en nesten øde øy kan inneholde store utfordringer som man bør ha tenkt gjennom på forhånd.

– Vi vektlegger allsidighet, realkompetanse, livserfaring og sosiale ferdigheter. At man i tillegg er interessert i natur og friluftsliv er et pluss, sier Jon Kolsum.

Powered by Labrador CMS