Tester beredskapen til det ytterste

En av de største øvelsene noensinne på Svalbard er i gang. Flere hundre mennesker er involvert i Øvelse Svalbard.

De første "skadde" har ankommet Longyearbyen, og blir tatt hånd om av helsepersonell. Mange lokale og studenter stiller som markører under Øvelse Svalbard.
Publisert
Et av SAR-helikoptrene til Sysselmannen lander på "Polarsyssel" mandag formiddag for å plukke opp følget til statsministeren.
Avdelingsleder Aksel Bilicz orienterer om beredskapen på Longyearbyen sykehus. Her inne på operasjonssalen.
Erna Solberg fikk med seg det meste og fotograferte ivrig på vei til øvingsområdet. Her passerer helikopteret "Svenskhuset.

– Det er et område hvor det er økende trafikk og det er mye aktivitet her. Å teste ut vår egnen evne til å håndtere en større hendelse er ekstremt viktig, ikke minst for å se hvor de svake punktene våre er, hvor vi må forsterke oss og hvor kan vi bli bedre, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

20 minus
Mandag fikk han selv sett områdene øvelsen pågår i.

Da alarmen gikk natt til tirsdag var kvikksølvet på gradestokken på vei mot 20 minusgrader. I løpet av tirsdagen og onsdagen skal Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Helse Nord, Justisdepartementet, Sysselmannen, Forsvaret, Longyearbyen lokalstyre og andre lokale enheter på Svalbard øve på katastrofe.

Dette er blant de aller største øvelsene som noen gang er avviklet på Svalbard, og hensikten er å teste beredskapen til det ytterste.

Planleggingen har skjedd i lang tid, men få kjenner til hele forløpet. Heller ikke Anundsen, som håper å avdekke svakheter.

– Jeg vil bli veldig skuffet hvis det er få forbedringspunkter. Jeg håper at det meste fungerer så godt som råd er, men samtidig er jeg veldig opptatt av at vi skal lære av de situasjonene som kommer opp.

Opptatt av godt redningssamarbeid
Øvelsen pågår samtidig som klimaet mellom Norge og Russland er på sitt kjøligste på lenge. For få dager siden fulgte norske jagerfly igjen russiske fly nær norsk territorium.

Statsminister Erna Solberg sa i forkant av øvelsen at det er business as usual på Svalbard.

– På redningssiden er det business as usual, og det tror jeg er veldig viktig at det gode redningsamarbeidet vi har med Russland, ikke blir påvirket på negativt vis. Og det vil også være viktig i forhold til robusthet og håndtering av store heldelser her, sier Anundsen.

– Kan det bli kjøligere også her?

– Det er ingen indikasjoner på det. Og jeg tror også at norske og russiske myndigheter ser verdien av dette, sier han.

LES OGSÅ: Etterlyser "skadde"

Rolle i Barentshavet
Anundsen var, sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), sammen med Solberg på Svalbard. Etter flere møter og orienteringer avsluttet de Svalbard-besøket med en tur ut på Isfjorden med «Polarsyssel», hvor de senere ble plukket opp av Sysselmannens redningshelikopter, og vist områdene rundt Longyearbyen, hvor øvelsen foregår.

Etter turen kaller Solberg forholdene kompliserte, både når det gjelder klima og avstander. Hun sier hun er opptatt av at samhandlingen med fastlandet fungerer godt, ikke minst fordi det ikke er stående kapasitet i Longyearbyen ved en storulykke.

– Hva tenker du om Svalbards framtidige rolle i et beredskapsbilde i Barentshavet nord?

– Det kan godt tenkes at det kan bli en viktig rolle.Vi kommer til å jo å måtte jobbe med hvordan vi utvikler sterkere beredskap lengre nord. Oljeselskapene har i stor grad ansvar for sin egen beredskap, men de må ha kapasitet, utstyr og plassering. Det er en spennende ny tanke om hvordan dette skal fungere, sier hun.

Powered by Labrador CMS