LEDER | FELICIA ØYSTÅ
Din egen beredskap gjelder oss alle
De siste ukene har både lokale og sentrale myndigheter minnet oss om egenberedskapen. Og selv om dette er en nasjonal kampanje i Norge har ordet beredskap en sterkere betydning her vi befinner oss på en øy rundt 100 mil fra Nordpolen.
I november i fjor holdt det på å gå riktig galt. Da sviktet kullkraftverket, og da reserveløsningen med diesel skulle tas i bruk var det ikke nok vinterdiesel på tankene. En midlertidig løsning med sommerdiesel ble brukt, men man valgte til slutt å få levert diesel med tankbåt fra Svea.
Vi vil tro at de ansvarlige har lært av denne kritiske situasjonen. Men det har også vært andre hendelser, i januar i år ble det oppdaget brudd i én av to fiberkabler mellom Svalbard og fastlandet.
Justisminister Emilie Enger Mehl forsikrer oss om at det er en oppgradert reserveløsning.
– Den gir grunnleggende telefon- og mobildatatjenester for alle mobilkunder i Longyearbyen ved et eventuelt utfall på fiberkabelforbindelsen, sier hun.
Hos Sysselmesteren var de tydelige på at det ikke lå beredskapsplaner klare for et slikt scenario som fiberkabelbrudd. Vi får håpe det er ordnet.
Nylig skrev Svalbardposten om vann-situasjonen, der de under brannen i september oppdaget at det var et høyere vannforbruk enn de hadde estimert for slike hendelser. Konklusjonen fra Longyearbyen lokalstyre er at de kun har to døgn på seg før de må legge om måten samfunnet er styrt på.
Under flystreiken i sommer ble det snakk om at blodforsyninger til Longyearbyen normalt fraktes med SAS, og Sysselmesteren måtte innkalle beredskapsrådet til møte.
For dere som har bodd her lenge er ikke beredskapstanken ny. Longyearbyen i dag er langt bedre rustet for eventualiteter enn tilbake i tid. Men vi er også langt flere mennesker enn den gang, og mange av dem som flytter hit for kortere perioder får ikke nødvendigvis nok informasjon om beredskapen man selv bør sørge for.
Det siste året har det vært flere strømbrudd, de fleste korte. Da strømmen gikk i februar minnet lokalstyreleder Arild Olsen om at vi aldri kan helgardere oss.
– Vi anbefaler, som på fastlandet, at du selvsagt har en egenberedskap med et særskilt blikk for kulde som er en stor utfordring her hos oss, fordi vi ikke kan helgardere oss mot alt.
Myndighetenes råd er at vi skal kunne klare oss selv i minst tre døgn. Dette betyr mat, varme, lys og vann. I skrivende stund vet ikke jeg hvor mange som benyttet seg av muligheten til å gå på kurs i regi av Sysselmesteren og Longyearbyen lokalstyre.
Men, som beredskapsrådgiver i LL, Signe Selven sier, når en større hendelse eller krise inntreffer er det mange som trenger hjelp.
– Ved at du selv er forberedt bidrar du til at de som trenger det aller mest kan få hjelp først. På den måten er du også en viktig del av Longyearbyens beredskap, sier hun.
Derfor, sjekk ut hva du trenger for å klare deg, kjøp det du ikke har, du får garantert solgt det igjen i kjøp og salg-gruppa, for det kommer nye folk hele tiden.
I vårt klima og med lange avstander er det alles ansvar å passe på hverandre. Dette er én av oppgavene som er lett å løse.