– Det blir mye vedhogging
I september drar Hilde Fålun Strøm og Sunniva Sørby til Bamsebu for et ni måneders overvintringsopphold.
De blir de første til å overvintre uten menn, og har allerede begynt forberedelsene til oppholdet på fangsthytta, som ikke har innlagt vann eller strøm. Det skriver kommunikasjonsansvarlig for «Hjertet i isen», Maria Philippa Rossi, i en pressemelding.
– Det blir mye vedhogging. I tillegg skal vi bruke vind- og solenergi, og etterstreber å leve et liv med et så lavt fotavtrykk som mulig, sier Strøm.
God kjennskap til klimaendringene
Strøm har bodd i Longyearbyen siden 1990-tallet, og har dermed gode forkunnskaper om klimaendringene. Sørby har på sin side store kunnskaper om Antarktis, og har gått over Antarktis til Sørpolen i tillegg til flere ekspedisjoner. I løpet av oppholdet på Bamsebu skal de teste elektriske snøskutere og rapportere klimaendringene til NASA, samle plast, observere forandringer i sjøisen og dyrelivet.
– Vi skal samle data om vanntemperatur, ta saltprøver og prøver av fytoplankton, som er et planteplankton som er uhyre viktig for oksygenet i atmosfæren, opplyser Strøm.
Involverer ungdommen
Dataene de samler inn skal rapporteres til store forskningsinstitusjoner som NASA, Norsk Polarinstitutt, Scripps Institution of Oceanography og World Ocean Observatory. Ungdommen skal også involveres gjennom skoleprosjektet «Explore by the seats of your pants». Elever over hele verden kan gjennom dette delta på interaktive forelesninger om alt fra plast i havet, vær, klimaforandringer og matkultur i Arktis.
Fangsthytte
De to kvinnene skal bo på hytta fra september i år til mai 2020, som ble bygget av hvithvalfangere i 1930. Hytta ligger 140 kilometer fra Longyearbyen og kan kun nås med båt om sommeren, eller snøskuter og hundeslede vinterstid.