Alle SAS-fly til og fra Svalbard innstilles
SAS innstiller alle fly til og fra Svalbard fra i morgen, etter at pilotene gikk ut i streik klokken 12 tidligere i dag.
Meldingen om at SAS-streiken var et faktum kom klokken 12:00 mandag.
SK4414 ankom Svalbard Lufthavn noe forsinket og vil med all sannsynlighet gå ned til Tromsø med passasjerene i dag.
– SK4414/Sk4425 vil returnere som normalt, men alt annet blir innstilt. Det blir ingen SAS-fly til eller fra Svalbard til streiken er over, sier kommunikasjonsansvarlig i SAS, Tonje Sund litt før klokken 15.
– De passasjerene som vil bli berørt av streiken vil få beskjed direkte fra oss, via mail eller SAS-appen. Vi ber passasjerer følge med på informasjonen de får av oss, sier Sund.
Inne på SAS sine nettsider kan man sjekke status for flyvningene.
(Svalbardposten jobber med å kartlegge hva streiken vil ha å si for reisende til og fra Svalbard Lufthavn. Er du streikefast? Da vil vi gjerne høre fra deg. Kontakt oss direkte eller på melding via facebook)
– Dårlige nyheter
Det var i 12 tiden beskjeden kom fra hovedkontoret til SAS i Stockholm om at streiken ble igangsatt da administrerende direktør i SAS Anko Van der Werff møtte pressen.
– Dette er veldig dårlige nyheter for våre passasjerer, sa Van der Werff til pressen etter at meklingen ikke hadde ført fram.
– Dette var sommeren der alle så fram mot å reise igjen. Dette er veldig dårlige nyheter, gjentok han.
– Vi har nettopp vært gjennom en forferdelig pandemi, vi har mottatt mange penger fra skattebetalerne, og det er derfor skammelig at dette er måten pilotene betaler tilbake sjenerøsiteten og tålmodigheten som alle i landene har hatt med selskapet i løpet av denne tiden, sier van der Werff videre.
Mener SAS selv har skylden
At 900 SAS-piloter nå går ut i streik mener lederen for den svenske pilotforeningen er SAS sin skyld.
– Vi har innsett at SAS ikke vil ha enighet. SAS vil ha streik, sier Martin Lindgren i den svenske pilotforeningen.
– Hva vi enn har gjort, så har vi ikke kommet i mål, sa Martin Lindgren da han møtte pressen mandag.
SAS har varslet at de holder døren åpen for nye samtaler. Lindgren sier at de også håper at de kan komme tilbake til forhandlingsbordet.
– Men at det kreves at arbeidsgiveren flytter seg.
Han ønsker ikke å uttale seg om konkursfaren i SAS.
– Vi har naturligvis fundert over det, men vi står nå opp for våre prinsipper, sier han.
Opp mot 250 avganger kan rammes
Meklingen mellom SAS og pilotene skal ikke ha ført fram, dermed er det klart at 900 piloter nå er tatt ut i streik.
Opp mot 250 avganger og 45.000 reisende kan bli rammet hver dag, ifølge nyhetsbyrået TT. Det er ikke kjent hvor mange avganger fra norske flyplasser som blir berørt.
Kjernen i konflikten er opprettelsen av to bemanningsselskaper. Da pandemien rammet, mistet rundt 560 piloter jobben. Samtidig ble datterselskapene SAS Link og SAS Connect opprettet.
Disse skal overta fly og fylles med nye piloter. Pilotforeningen ønsker en forsikring om at deres medlemmer får de nye arbeidsplassene.
Utsatte meklingsfrist flere ganger
Partene har meklet siden 13. juni. Opprinnelig gikk fristen ut natt til onsdag, men den ble da utsatt til midnatt fredag.
Kort tid etter at den nye fristen gikk ut, ble den igjen forlenget til lørdag kl. 11. Deretter ble det satt en frist til i dag mandag klokken 12.
Opprinnelig ønsket SAS-pilotene nok en gang å utsette fristen, men det ble avvist av SAS
– Det skal veldig mye til for at vi velger å utsette ytterligere. Det må komme en avklaring av hensyn til våre passasjerer. Det er ikke noe poeng å utsette og utsette, så lenge vi står langt fra hverandre, sa SAS sin forhandlingsleder Marianne Hernæs til pressen før forhandlingene startet opp klokken 8.
– Ikke avbestill
Forbrukerrådet anbefaler SAS sine kunder å avvente med å avbestille flybillettene sine.
– Hvis du avbestiller selv, mister du retten på refusjon av billettene, noe du har krav på dersom du venter til flyet blir innstilt av selskapet, sier forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
De opplyser at dersom man ikke får direkte beskjed fra flyselskapet om at flyet er innstilt, så regn med at det går som vanlig.
– Streiken kan avblåses når som helst, og da gjelder å være klar dersom flyet går som planlagt, sier han videre.
Forbrukerrådet opplyser at man har tre valg hvis flyet ikke går: Ombooking snarest mulig, ombooking til et senere tidspunkt, eller å få pengene tilbake for reisen.
– Mange vil nok ønske ombooking i håp om å komme seg av gårde på ferie raskt. Men husk at når det er streik, vil de reelle ombookingsmulighetene være små siden det ofte ikke er ledige seter å oppdrive. Det gjelder også dersom du tar ansvar selv, og forsøker å finne en erstatningsflyging, sier Iversen.