Misfornøyd fotograf

Mange kommer til Svalbard med håp om sikre seg bilder av isbjørn. Men den nye avstandsregelen vil gjøre det enda vanskeligere å komme tett på.

Publisert Sist oppdatert

– Det blir veldig vanskelig å fotografere isbjørn. Du får tatt bilder av isbjørnen i miljøet, men du får ikke tatt nærbilder selv med en kraftig telelinse. Det sier den prisbelønnede naturfotografen Audun Rikardsen fra Tromsø til NRK.

Torsdag ble regjeringens forslag til endringer av svalbardmiljøloven vedtatt i Stortinget. De betyr blant annet forbud mot å oppholde seg nærmere enn 300 meter fra isbjørn. Fotografen som har tatt verdensberømte bilder av isbjørn synes det er bra at regjeringen ønsker å minske slitasjen på naturen og beskytte dyrelivet på Svalbard, men stusser over avstandskravet til dyret.

Tidligere har filmskaper Jason Roberts i Longyearbyen sagt til Svalbardposten at om grensen til isbjørn blir 500 meter pakker han utstyret og lager heller spektakulære naturfilmer fra Grønland, Alaska og Canada.

Linda Monsen Merkesdal er medlem av energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Hun er blant dem som har jobbet tettest med endringene i svalbardmiljøloven. Ap-politikeren påpeker overfor NRK at naturfotografer kan søke dispensasjon fra regelverket.

– Turistene kommer for å se isbjørn, oppleve det arktiske miljøet og naturen på Svalbard i sin helhet. Det å se en isbjørn, om den er på 300 meters avstand eller hvor det måtte være, er i seg selv en veldig stor opplevelse, sier stortingsrepresentanten.

Powered by Labrador CMS