Se foredraget her:

– Store endringer av klima, biodiversitet og forurensning på Svalbard

Geir Wing Gabrielsen holdt Nansens minneforelesning hos Det Norske Videnskaps-Akademi fredag kveld. Kongen og Dronningen var til stede under forelesningen om 40 år med forskning i Arktis.

Publisert Sist oppdatert

Geir Wing Gabrielsen tok sin dr. philos. grad ved Universitetet i Tromsø i 1994. Han ledet økotoksikologi seksjonen hos Norsk Polarinstitutt (NP) i perioden 1994-2022. Han er nå seniorforsker i økotoksikologi ved NP og har siden 2008 vært professor II ved Universitetssenteret på Svalbard (Unis).

I foredraget kommer han inn på verdens tre store miljøutfordringer, klimaendringer, forurensning og tap av biodiversitet/habitat.

Geir Wing Gabrielsen, seniorforsker i økotoksikologi ved Norsk Polarinstitutt holdt foredrag for HMK Harald og HKH Dronning Sonja.

– Etter mer enn 40 år med forskning- og overvåkingsarbeid har jeg registrert store endringer av klima, biodiversitet og forurensning på Svalbard. Her øker omgivelsestemperaturen fire ganger raskere enn resten av verden. Økningen av omgivelse- og havtemperaturen har resultert i økt smelting av havisen og breene på Svalbard. Økt hav-temperatur har resultert i endring av økosystemet hvor arktiske arter erstattes av atlantiske arter.

Gabrielsen mener endringer er en del av «Atlantifiseringen», der polare arter erstattes av Atlantiske arter, som skjer i de nordlige havområder. Det gir store konsekvenser for sjøfugler og marine pattedyr. Mange sjøfuglarter på Svalbard er i sterk tilbakegang.

Bilde fra Nansenforelesningen fredag kveld i Oslo.
Powered by Labrador CMS