Lagt unna dokumenter

Sysselmannen har unnlatt å journalføre dokumenter i en sak hvor Kystvakten og Sysselmannens egne folk var involvert. Assisterende sysselmann sier at det hele skyldes en glipp.

Lufttransport flyr regelmessig på oppdrag for Kystvakten i farvannet rundt Svalbard. Oppdraget 27. juni var ikke et slikt rutineoppdrag.
Publisert
Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim har ansvaret for at underordnede gjør det de skal gjøre.

En rekke eposter knyttet til hendelsen på Torellneset 27. juni, er holdt unna offentlig innsyn ved at de ikke er ført inn i postjournalen hos Sysselmannen. Det er lovstridig ifølge Lov om offentlig innsyn, offentlighetsloven.

Uansett hvilket oppdrag det var på, forbrøt Dornier-flyet som dundret innover hvalrosskolonien seg mot svalbardmiljøloven.

Stukket unna

Første epost som ble stukket unna, ble sendt av generalsekretær Frigg Jørgensen i Aeco 5. juli, organisasjon til cruisenæringen på Svalbard. Eposten ble ikke ført inn i Sysselmannens postjournal, og var derfor ikke synlig for Svalbardposten og alle andre med interesser for det som skjer på Svalbard.

Formålet med offentlighetsloven er nettopp at offentlig forvaltning skal være så åpen som mulig.

I eposten skriver Jørgensen om hendelsen over Torellneset, at hvalrossene ble skremt og at det hele foregikk med en gruppe turister som tilskuere.

Eposten ble sendt til Syssel­mannens reiselivsrådgiver Margrete Nilsdatter Skaktavl Keyser. Hun svarte Jørgensen samme dag og takket for informasjonen. «Jeg videreformidler», skriver hun kort.

Sak i systemet

8. august sender ekspedisjonsleder Henrik Løvendahl i Polar Quest Expeditions en epost med en lengre rapport om hendelsen til reiselivsrådgiveren. Heller ikke den ble journalført, eller svaret som ble gitt 21. august.

Svalbardposten ble klar over hendelsen på Torellneset etter at den svenske reiselivsbedriften Polar Quest selv omtalte saken i sitt nyhetsbrev «Ice Blink». Hvis de ikke hadde skrevet om hendelsen, ville den forblitt i mørket.

Skaktavl Keyser vil ikke si noe om saken, og heller ikke hvorfor ingen av epostene hun har mottatt, og svarene hun har sendt, er blitt journalført. Hun ber isteden Svalbardposten ta kontakt med assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim, som er hennes overordnede.

Hun sier «det er en sak i systemet», uten at det er mulig å få en nærmere forklaring på hva det betyr.

Alfheim gjør det klart at det hele skyldes en glipp, og at korrespondansen burde vært journalført.

Powered by Labrador CMS