Legionella-funn i Longyearbyen

Svømmehallen og dusjanlegg i Longyearbyen ble stengt tirsdag, etter positive legionella-prøver andre steder i byen. 

Det er funnet legionella-bakterier i vannprøver ved Miljøstasjonen (t.h.) og Avinor.
Publisert Sist oppdatert

Administrasjonssjef Arild Hammerhaug forteller at det ble tatt prøver ved Miljøstasjonen og Avinor som viste forekomst av bakterien legionella.

– Det skal tas prøver i byen som skal sendes med første fly i morgen til analyse. Vi får ikke svar før fredag, så vi vet ikke mer før det, sier han.

Hammerhaug forteller at lokale myndigheter har rådført seg med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Longyearbyen lokalstyre har valgt å stenge svømmehallen og dusjanleggene i Svalbardhallen inntil videre.

– Det er ingen grunn til bekymring, men vi tar forholdsregler, sier han.

Longyearbyen lokalstyre (LL) skriver i en pressemelding at Helsedirektoratet sier det ikke er farlig å drikke vann fra springen, men det er risiko for infeksjon ved å puste inn vanndamp. Bakterien smitter ikke fra person til person.

 Det er per nå ikke påvist smitte i befolkningen.

LL vil onsdag ta vannprøver i hele byen for å prøve å finne smittekilden. Vannprøvene skal sendes til fastlandet for analyse. Det kan komme oppdaterte råd om tiltak til befolkningen i løpet av uka, skriver de.

Fakta:

Legionellose er en sykdom som forårsakes av legionellabakterien og som kan gi lungebetennelse. 

Luftsmitte (fjerndråpesmitte). Bakterien overføres ved å puste inn aerosoler fra varmt- eller kaldtvannssystemer, ofte forbundet med kjøletårn, dusjanlegg, boblebad og andre innretninger som avgir aerosoler.

Bakterien smitter ikke fra person til person. Vanligvis er høy smittedose nødvendig for å gi sykdom, men ved nedsatt immunforsvar kan smittedosen være lav. De fleste som blir utsatt for legionellabakterier vil ikke utvikle sykdom. Barn og unge uten underliggende sykdom blir svært sjelden syke.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Powered by Labrador CMS