Den meteorologiske stasjonen på Bjørnøya består av gammel og brannfarlig bygningsmasse. En brann her kan få fatale følger, særlig vinters tid.

Slukkeanlegget ikke kontrollert på 15 år

Politiet og brannvesenet fant flere mangler under et branntilsyn på Bjørnøya.

Publisert Sist oppdatert

Den meteorologiske stasjonen på Bjørnøya ligger svært isolert til, omtrent midtveis i havet mellom fastlandet og Svalbard. Flytiden fra Longyearbyen er cirka tre timer. Ved en større brann vil stasjonens ni ansatte åpenbart være i en alvorlig situasjon. Likevel er ikke brannsikkerheten på topp.

Da politiet og brannvesenet i høst var på tilsyn avdekket de flere kritikkverdige forhold.

Rømningsvei

Sysselmesteren var ansvarlig for tilsynet. Hans tilsynsrapport peker på fire avvik.

Det er ikke gode nok rømningsveier fra andre etasje i stasjonens hovedbygning, som er fra 1947. Her er det elleve soverom. Ved en brann må beboerne ta seg ut gjennom en trapp, men ifølge rapporten tilfredsstiller den ikke kravene til rømningsvei. En utfellbar brannstige på ytterveggen er ikke en fullgod løsning, selv om den bidrar til noe bedre rømningssikkerhet.

Sysselmesterens helikopter, her fotografert etter landing på Bjørnøya, vil være en viktig redningsressurs ved brann.

Dårlig opplæring

Tilsynsrapporten anfører det også som et avvik at de selvlukkende branndørene ikke virket som de skal, og at gasslukkeanlegget ikke er kontrollert siden 2010. Stasjonens ansatte har heller ikke fått god nok opplæring i brannsikkerhet.

- Det må vurderes som et avvik at øvelser med bruk av manuelt slukkeutstyr ikke inngår i grunnopplæringen av nye kontingenter før de ankommer Bjørnøya, konstateres det i den ni sider lange tilsynsrapporten som er ført i pennen av Svalbard brann og redning.

Også i vinter har Bjørnøya ni personer på stasjonen. Meteorologikonsulent Trond Robertsen fra Tromsø er en av dem.

Isolert

Bemanningen på Bjørnøya skiftes ut to ganger årlig. Det er kort overlappingstid fra ny stab ankommer til den avtroppende kontingenten forlater øya med helikopter eller båt. Etter tilsynsbefaringen erkjenner Sysselmesteren at det ikke er lett å få til kontinuitet i brannvernarbeidet, men arbeidsgiver må vise større engasjement. 

- Ut ifra den isolerte beliggenheten til Bjørnøya og at det ikke kan forventes hjelp til brannslokking, vurderes det at Meteorologisk institutt som arbeidsgiver må gi bemanningen best mulig forutsetninger for å kunne slokke et branntilløp, heter det i rapporten.

Det er mange rom og lange korridorer på den meteorologiske stasjonen.

Kontroll

Men heller ikke stasjonseier Statsbygg, som deltok på tilsynsrunden på Bjørnøya, går fri. Sysselmesteren mener at Statsbygg må ta en større rolle i forhold til opplæring av brannvernledere, samt å legge til rette for jevnlig kontroll, ettersyn og vedlikehold av tekniske brannverntiltak.

- Installering av stasjonært slokkeanlegg, for eksempel  sprinkleranlegg/boligsprinkler, og alle de ekstra gevinster i forhold til økt brannsikkerhet dette innebærer, er også noe som bør vurderes, fremholder tilsynsmyndigheten.

Svalbardposten har ikke klart å komme i kontakt med stasjonsledelsen på Bjørnøya for en kommentar.

 

 

Powered by Labrador CMS