Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Yppersteprestrud

 

Yppersteprestrud

Pål Prestrud er Den globale oppvarmings ansikt utad. Kan hende er det en naturlig konsekvens av hans mangeårige opphold her nord.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Hvem skulle tro det om mannen som vandret den vidstrakte Sassendalen fram og tilbake, sommer etter sommer på 1980-tallet. Som møysommelig sporet opp hvert eneste revehi mellom Bjørndalen og Kapp Schoultz i Tempelfjorden, og skrev sin doktorgrad om polarreven. Han var da reveforsker, men endte opp som direktør for CICERO, Senter for klimaforskning. Men hva vet han om klima, egentlig?
– Det er mange som misforstår. Jeg er biolog, ikke reveforsker. Det jeg gjorde var å bruke dyret som modell, men det som interesserer meg er variasjoner i naturen, det er det doktorgradsoppgaven mest dreier seg om, sier han.
Pål Prestrud er oslogutt, fra området rundt Bislett, og kom som student til Ny-Ålesund sommeren 1977.
– På messa der traff jeg bermen som hadde overvintret. De spurte meg hva jeg drev med, og jeg svarte at jeg skulle forske på polarrev. Så sier en av karene: «E´ dokker ræveforsker, det må være det motsatte av gynekolog. Jeg skjønte ikke hva han mente, det gikk opp for meg først to dager senere, ler Prestrud.
Til tross for hans ofte noe dystre uttrykk der han framstår på fjernsyn, i radio, aviser og alskens andre trykksaker, bor det en liten humorist i mannen.
Å framstå i media hører med til jobben med å gjøre forskningsinstituttet synlig. Instituttet med 30-40 årsverk og en omsetning på 40 millioner kroner i året, trenger oppmerksomhet for å leve. Og Pål er ansiktet utad. Et seriøst, alvorstungt ansikt.
– Jeg har etter hvert fått en del erfaring med media. Men det er ikke bare moro, det er overhodet ikke det. Og når du hiver deg utpå, slik jeg har gjort, så må du regne med noen retoriske svingslag.
– Du hører med blant yppersteprestene når det gjelder klimaspørsmål?
– Jeg blir ikke sur over en slik karakteri-stikk, og jeg tar det ikke som en hedersbetegnelse. Men i min stilling må jeg tåle noen spark. Mange forskere klager over hvordan de blir behandlet av journalister, men jeg har ikke noe å klage over. Tvert i mot så er jeg blitt godt behandlet.
Pål Prestrud tilhører hopen av forskere, byråkrater, politikere og andre med omsorg for moder jord, som jager fram og tilbake mellom fastlandet og Svalbard og svir av noen liter drivstoff på sin ferd. Også det har sin pris, selvsagt, men er nødvendig for at noe skal skje. Kan hende.
Langt der inne, der hvor humoristen holder til, bor det en annen liten kar som vil ut og vandre i terrenget. Det er ur-pålen, natur-pålen, han som bare vil gå og gå og aldri komme til døren.
Si Svalbard, og han blir fjern og drømmende i blikket. Si Sassen og han kan komme til å knekke sammen i krampegråt.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!