Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

X-ord mannen

 

X-ord mannen

Han bor på et sted i Lofoten på seks bokstaver, og har vært borte fra kjærringa i til sammen 256 måneder på grunn av yrket sitt – på ti bokstaver.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Halvor Gustavsen har levert kryssord til Svalbardposten i 17 år, uten noen sinne å ha vært på Svalbard. Akkurat det tar han ikke særlig tungt, siden han har sett det meste av verden og krysset ekvator 130 ganger.
Gustavsen er en meget lystig og vital mann. Han humrer og ler, og forteller at å lage kryssord er en kjær hobby, men at det tar tid å stable sammen et skikkelig et.
– E finner først et bilde som passer. E har to leksikon for å sjekke hvis e e´ usikker på stavemåten. Og så har e en fordel at e har vært mye ute i verden. Geografi var mitt fag på skolen, og så kom e til sjøs og så at kartet stemte med terrenget. Det e´ artig det, humrer han.
For leserne er det å løse et kryssord i Svalbardposten en ekstra utfordring, i og med at det hender at ikke alt stemmer. Og det selv om Gustavsen løser egne kryssord for å kontrollere at feil ikke har lurt seg inn.
– Det hender at e har vært uheldig, og at det kan ha sneket seg inn en liten forglemmelse. Det kan hende, ja, men det e´ svært sjelden.
Ved siden av Svalbardposten leverer han også kryssord til Meløyavisa. Gustavsen har i det hele tatt vært svært aktiv siden han gikk i land en dag i 1985, etter å ha seilt utenriks som elektriker siden 1962. Han har åpenbart i all sin tid hatt sans for å holde orden på ord og uttrykk, årstall og geografi.
Den første båten han seilte med var kjemikalietankeren «Buccaneer». Skipet hadde 24 tanker og kunne frakte all slags mystiske væsker. En tank kunne for eksempel inneholde neglelakk.
– Vi henta blant annet smult fra de store slakteriene innenfor Chicago som vi fraktet til Polen. E var innom 65 byer i 22 land med den første båten min.
Halvor Gustavsen er av bondeslekt, som så mange andre på Vestvågøy. Mens han fartet rundt på de tusen hav drev kona gården. Og det er i den sammenheng han forkynner at det er «256 måneder som e ikke har levd sammen med kjærringa». Det skulle bli 21 år, det.
Han ler fornøyd av spørsmålet om han er en samler.
– Ja, men e samler verken på penger eller fyrstikker, men gullkorn. Gode setninger som e leser i avisene, hører i radio eller på tv. E noterer ned alt.
For ved en høvelig anledning å legge i munnen på «Jendrine og Albinus», en fast spalte han har i Lofot-Tidende, hvor det gamle ekteparet ytrer seg om lokale og nasjonale forhold. Spalten er illustrert av Gustavsen, og det er noe med Albinus som minner mistenkelig om ham selv.
Gustavsen er også stadig på farten rundt om i Lofoten og samler historier for Vestvågøyboka, hvor han har publisert rundt 80 artikler opp gjennom årene. For det arbeidet blir han tildelt kommunens kulturpris senere denne måneden.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!