Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Witold løp rundt for å holde  varmen - plutselig var han i fritt fall

Witold Kaszkin tok en «selfie» på Fugleberget i fjor sommer. Hansbreen ses i bakgrunnen, og stedet der Kaszkin falt i sprekken ligger i venstre bildekant. FOTO: Witold Kaszkin

Witold løp rundt for å holde varmen - plutselig var han i fritt fall

Witold Kaszkin (42) priser seg lykkelig over å ha overlevd et dramatisk fall 25 meter ned i en trang bresprekk.

Tekst:

Publisert:

– Jeg har vondt i hvert eneste lem og hver eneste muskel. Men ikke noe er brukket, og jeg er allerede begynt å jobbe litt med lettere arbeidsoppgaver på stasjonen, forteller Kaszkin en dag etter den dramatiske hendelsen på Hansbreen ved Hornsund mandag ettermiddag.


Rutinearbeid
Meteorologen og IT-speisialisten Kaszkin er en av ti forskere som overvintrer på den polske forskningsstasjonen i Hornsund. Dette er hans fjerde overvintring, og mandag skulle han gjøre noe han har gjort hundrevis av ganger før. Sammen med kollega Krysztof Gradiek dro han ut for å gjøre de ukentlige avlesningene på måleutstyret som forskerne har på Hansbreen.

– Vi har måleutstyr mange steder på breen, og jobben på hvert punkt tar om lag 30 minutter, forteller Kaszkin.


Skulle bare…
På grunn av lite snø har forskerne i Hornsund så langt i år benyttet seg av ski istedenfor snøskuter for å ferdes til måleutstyret i terrenget. Slik var det også mandag, og på det nest siste målestedet begynte 42-åringen å bli litt kald.

– Jeg gjorde som jeg pleier når jeg blir kald. Jeg spente av meg skiene og løp litt rundt. Jeg hoppet og spratt litt og slo floke for å få varme i kroppen, sier han.

Lite visste han da at det skulle ta mange timer før han fikk varmen i kroppen igjen. Han skulle faktisk bli veldig, veldig kald før det skjedde.


– Fritt fall
For på den lille løperunden på breen, gikk Witold Kaszkin plutselig gjennom underlaget.

– Jeg var plutselig i fritt fall, og det ble fort veldig vanskelig å orientere seg. Jeg stoppet etter noen sekunder, etter anslagsvis et fall på 20 meter, og da hadde jeg ikke fofeste . Det hadde blitt så trangt at kroppen hadde kilt seg fast mellom islagene. Jeg hang, og kunne ikke bevege meg en millimeter, sier Kaszkin.

Da han fikk summet seg, konstaterte han at kroppen virket relativt fin og at ingen ting syntes å være brukket. Men det var en mental påkjenning.

– Jeg ropte opp til Krysztof og fikk kontakt med en gang. Så måtte jeg jobbe litt med meg selv for å unngå å få panikk. Det krevde litt av meg mentalt. Men mye hadde tross alt gått bra, og jeg visste at jeg kom til å bli reddet. Så jeg konsentrerte meg om det, og fikk fatningen tilbake, sier Kaszkin.

42-åringen fikk firt ned ei isøks fra kollega Gradiek, og forsøkte å hugge seg litt mer plass mellom islagene. Men det var fånyttes, da det ikke var plass til å få hugget. Øksa falt til slutt videre ned i sprekken.


For lenge
Krysztof Gradiek forsøkte å dra opp kollegaen ved hjelp av et tau, men hadde ikke mulighet til det. I tillegg til vekten, var Kaszkin kilt inn i sprekken. Det første de tenkte på dernest var å hente hjelp på forskningsstasjonen, om lag fem kilometer unna.

– Men jeg skjønte fort at det kom til å bli veldig, veldig kaldt hvis jeg skulle vente på at folk fra stasjonen skulle gå hit. Da ville det være kjappere å be Sysselmannen om hjelp, forteller Kaszkin.

Stasjonen ringte til Sysselmannen, etter å ha fått beskjed om hendelsen, og et helikopter med to førstebetjenter fra Sysselmannen, tre personer fra bregruppa til Røde Kors og en lege fra Longyearbyen sykehus var snart i lufta.

– Det var så trangt i sprekken. Jeg tenker nå at det er flaks at Sysselmannen har redningsfolk som er så tynne, flirer Kaszkin.

LES OGSÅ:
Her blir forskeren reddet


Ikke skremt
Dette er det mest dramatiske den 42 år gamle forskeren har opplevd i løpet av sine vintrer på Svalbard. Men fallet inn i den dype og svært trange bresprekken har ikke skremt ham.

– Jeg var aldri redd for livet. Det rakk jeg ikke å bli, selv om hjertet hoppet kraftig i brystet under selve fallet og de første minuttene i sprekken. Jeg er glad for at jeg hadde gode klær og utstyr, og så er jeg glad for innsatsen som redningsfolkene gjorde, sier han.

– Kommer du til å være mer forsiktig på breen ved neste anledning?

– Kanskje. Men jeg tror ikke jeg gjør så mye annerledes. Jeg har vært på samme sted i årevis uten at noe har skjedd. Og vi er bare nødt til å ta av oss skiene av og til, både for å jobbe, og for å hoppe litt rundt og holde varmen, sier Witold Kaszkin.

Nøkkelord

Se bildet større

Det ble krevende for redningspersonellelt i den trange sprekken. FOTO: Christian Svarstad/Sysselmannen

Se bildet større

Witold Kaszkin hadde en kroppstemperatur på 34,9 grader da han ble reddet. Heldigvis ble han ikke alvorlig skadet. FOTO: Christian Svarstad/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!