Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vurderer passkontroll i Longyearbyen

Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov la nylig ut disse bildene – som angivelig viser kamuflasjefarge ryggsekker under omlastning på flyplassen i Longyearbyen – på Instagram. FOTO: Kadyrov_95/Instagram (Faksimile)

Vurderer passkontroll i Longyearbyen

At russiske militære har fløyet via Svalbard til Nordpolen kan føre til økt sikkerhet.

Tekst:

Publisert:

En konsekvens kan bli at det blir passkontroll i Longyearbyen, også for russere som har sendt navneliste to døgn tidligere.

– Norge har en åpen holdning og er gjestfrie. Det gir et stort ansvar for de som kommer på besøk, sier Anniken Huitfeldt, leder for Stortingets forsvars- og utenrikskomité.

Komiteen besøkte nylig Svalbard, og under møter med russiske myndigheter i Barentsburg, ble den omstridte bruken av flyplassen i Longyearbyen et tema.

I dag er det slik at russiske fly kommer fra Murmansk, og laster om til et mindre fly som bringer passasjerer og gods videre til Barneo-basen, en flyplass på isen like sør for Nordpolen. Nylig ble det avslørt at russiske og tsjetsjenske spesialsoldater har reist via Longyearbyen til militærøvelse ute i isen.

– Vi kan ikke ha slik militær aktivitet fra noe annet land, sier Huitfeldt.

– Hva med norske fregatter og kystvaktskip som besøker Svalbard?

– Norge har rett til å hevde suverenitet. Besøk av våre militærfartøyer er mer riktig. Men vi arrangerer ikke Nato-øvelser her.

Hun ser for seg at en løsning kan være passkontroll i Longyearbyen, og at det må bli mer kontroll på hvilket gods som transporteres via flyplassen her.

– Utenriksministeren må gjøre noe og ta opp denne saken på en klok måte, sier Anniken Huitfeldt. Hun regner med at dette kommer til å bli et tema i den kommende Svalbardmeldingen.

Sysselmann Kjerstin Askholt vil ikke kommentere forslaget fra Huitfeldt.

– Når justisministeren var her sist, sa han at det skulle settes ned en arbeidsgruppe som på generelt grunnlag skal vurdere mulig adgangskontroll på flyplassen. Det må konkluderes når arbeidsgruppen har lagt fram en innstilling, og ikke tas forhastede beslutninger. Nedsettelsen av arbeidsgruppen er ikke knyttet til en spesiell sak, men som en del av Svalbardmeldingen, sier Askholt til Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!