Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vurderer passkontroll i Longyearbyen

Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov la nylig ut disse bildene – som angivelig viser kamuflasjefarge ryggsekker under omlastning på flyplassen i Longyearbyen – på Instagram. FOTO: Kadyrov_95/Instagram (Faksimile)

Vurderer passkontroll i Longyearbyen

At russiske militære har fløyet via Svalbard til Nordpolen kan føre til økt sikkerhet.

Tekst:

Publisert:

En konsekvens kan bli at det blir passkontroll i Longyearbyen, også for russere som har sendt navneliste to døgn tidligere.

– Norge har en åpen holdning og er gjestfrie. Det gir et stort ansvar for de som kommer på besøk, sier Anniken Huitfeldt, leder for Stortingets forsvars- og utenrikskomité.

Komiteen besøkte nylig Svalbard, og under møter med russiske myndigheter i Barentsburg, ble den omstridte bruken av flyplassen i Longyearbyen et tema.

I dag er det slik at russiske fly kommer fra Murmansk, og laster om til et mindre fly som bringer passasjerer og gods videre til Barneo-basen, en flyplass på isen like sør for Nordpolen. Nylig ble det avslørt at russiske og tsjetsjenske spesialsoldater har reist via Longyearbyen til militærøvelse ute i isen.

– Vi kan ikke ha slik militær aktivitet fra noe annet land, sier Huitfeldt.

– Hva med norske fregatter og kystvaktskip som besøker Svalbard?

– Norge har rett til å hevde suverenitet. Besøk av våre militærfartøyer er mer riktig. Men vi arrangerer ikke Nato-øvelser her.

Hun ser for seg at en løsning kan være passkontroll i Longyearbyen, og at det må bli mer kontroll på hvilket gods som transporteres via flyplassen her.

– Utenriksministeren må gjøre noe og ta opp denne saken på en klok måte, sier Anniken Huitfeldt. Hun regner med at dette kommer til å bli et tema i den kommende Svalbardmeldingen.

Sysselmann Kjerstin Askholt vil ikke kommentere forslaget fra Huitfeldt.

– Når justisministeren var her sist, sa han at det skulle settes ned en arbeidsgruppe som på generelt grunnlag skal vurdere mulig adgangskontroll på flyplassen. Det må konkluderes når arbeidsgruppen har lagt fram en innstilling, og ikke tas forhastede beslutninger. Nedsettelsen av arbeidsgruppen er ikke knyttet til en spesiell sak, men som en del av Svalbardmeldingen, sier Askholt til Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!