Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vurderer passkontroll i Longyearbyen

Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov la nylig ut disse bildene – som angivelig viser kamuflasjefarge ryggsekker under omlastning på flyplassen i Longyearbyen – på Instagram. FOTO: Kadyrov_95/Instagram (Faksimile)

Vurderer passkontroll i Longyearbyen

At russiske militære har fløyet via Svalbard til Nordpolen kan føre til økt sikkerhet.

Tekst:

Publisert:

En konsekvens kan bli at det blir passkontroll i Longyearbyen, også for russere som har sendt navneliste to døgn tidligere.

– Norge har en åpen holdning og er gjestfrie. Det gir et stort ansvar for de som kommer på besøk, sier Anniken Huitfeldt, leder for Stortingets forsvars- og utenrikskomité.

Komiteen besøkte nylig Svalbard, og under møter med russiske myndigheter i Barentsburg, ble den omstridte bruken av flyplassen i Longyearbyen et tema.

I dag er det slik at russiske fly kommer fra Murmansk, og laster om til et mindre fly som bringer passasjerer og gods videre til Barneo-basen, en flyplass på isen like sør for Nordpolen. Nylig ble det avslørt at russiske og tsjetsjenske spesialsoldater har reist via Longyearbyen til militærøvelse ute i isen.

– Vi kan ikke ha slik militær aktivitet fra noe annet land, sier Huitfeldt.

– Hva med norske fregatter og kystvaktskip som besøker Svalbard?

– Norge har rett til å hevde suverenitet. Besøk av våre militærfartøyer er mer riktig. Men vi arrangerer ikke Nato-øvelser her.

Hun ser for seg at en løsning kan være passkontroll i Longyearbyen, og at det må bli mer kontroll på hvilket gods som transporteres via flyplassen her.

– Utenriksministeren må gjøre noe og ta opp denne saken på en klok måte, sier Anniken Huitfeldt. Hun regner med at dette kommer til å bli et tema i den kommende Svalbardmeldingen.

Sysselmann Kjerstin Askholt vil ikke kommentere forslaget fra Huitfeldt.

– Når justisministeren var her sist, sa han at det skulle settes ned en arbeidsgruppe som på generelt grunnlag skal vurdere mulig adgangskontroll på flyplassen. Det må konkluderes når arbeidsgruppen har lagt fram en innstilling, og ikke tas forhastede beslutninger. Nedsettelsen av arbeidsgruppen er ikke knyttet til en spesiell sak, men som en del av Svalbardmeldingen, sier Askholt til Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!