Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vurderer millionkrav

På Haugen mener Svenkerud at det mest sannsynlig er krevd inn for mye tilknytningsavift for vei. Han avventer svar fra LL. FOTO: Christopher Engås

Vurderer millionkrav

Tollef Svenkerud har sendt fakturaer for nær 15 millioner til Longyearbyen lokalstyre (LL). Han vil vite om de er ulovlig innkrevd.

Etter at Bykaia Lagerutleie AS fikk medhold i Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) da de klaget på tilknytingsavgiften de måtte betale til LL for vei, har en enda større aktør begynt å røre på seg. Sandmo & Svenkerud AS har den siste tiden kommunisert heftig med LL om gebyrene de har betalt opp gjennom årene.

Vurdering

I et brev til LL legger styreleder Tollef Svenkerud fram kvitteringer for nesten 15 millioner kroner, datert helt tilbake til 2006. Men alt dette rammes ikke av vurderingen de ønsker gjort.

– Summen du referer til handler nok om alle gebyrer vi har betalt. Vår henvendelse er begrenset til tilknytningsgebyr til vei – der det ikke er bygget vei. Så vidt jeg er kjent, er det dette KRD har fastslått er ulovlige gebyr, skriver Tollef Svenkerud i en epost til Svalbardposten.

Svenkerud skriver videre at han har sendt kopier av så mange fakturaer fordi han er usikker på hva som omfattes av avgjørelsen til KRD. Han mener uansett at selskapet vil ha saker som omfattes av avgjørelsen.

– Men er det virkelig slik at dere har satt opp bygg, og betalt tilknytningsavgift, uten at det er bygd vei?

– Vi mener det. Diverse nybygde boliger på Haugen er ett eksempel på at det ikke er bygget ny vei, men veigebyr er belastet, skriver Tollef Svenkerud.

Får eksperthjelp

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes og LL har hyret inn advokatfirmaet Haavind for å se på saken(e) til storentreprenøren Sandmo & Svenkerud. Hva utredningen kommer fram til, er det alt for tidlig å si noe om, men det blir uansett ikke aktuelt å gå så langt tilbake som til 2006.

– Det Tollef Svenkerud har gjort er å sende oss alle fakturaer betalt til LL helt tilbake til 2006, mens saken kun gjelder tilknytningsavgift til vei. På saker som den vi er inne i, er det i tillegg en foreldelsesfrist på to år, i noen særdeles grove saker tre år. Det vi skal gjøre er å se om LL har innkrevd feil gebyr de siste få årene, sier Saugnes.

Nøkkelord

Se bildet større

Styreleder Tollef Svenkerud i Sandmo & Svenkerud vil ha en gjennomgang av gebyrene selskalet har betalt til LL. Han har sendt kopier av fakturaer for 15 mill til LL. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!