Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vurderer millionkrav

På Haugen mener Svenkerud at det mest sannsynlig er krevd inn for mye tilknytningsavift for vei. Han avventer svar fra LL. FOTO: Christopher Engås

Vurderer millionkrav

Tollef Svenkerud har sendt fakturaer for nær 15 millioner til Longyearbyen lokalstyre (LL). Han vil vite om de er ulovlig innkrevd.

Tekst:

Publisert:

Etter at Bykaia Lagerutleie AS fikk medhold i Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) da de klaget på tilknytingsavgiften de måtte betale til LL for vei, har en enda større aktør begynt å røre på seg. Sandmo & Svenkerud AS har den siste tiden kommunisert heftig med LL om gebyrene de har betalt opp gjennom årene.

Vurdering

I et brev til LL legger styreleder Tollef Svenkerud fram kvitteringer for nesten 15 millioner kroner, datert helt tilbake til 2006. Men alt dette rammes ikke av vurderingen de ønsker gjort.

– Summen du referer til handler nok om alle gebyrer vi har betalt. Vår henvendelse er begrenset til tilknytningsgebyr til vei – der det ikke er bygget vei. Så vidt jeg er kjent, er det dette KRD har fastslått er ulovlige gebyr, skriver Tollef Svenkerud i en epost til Svalbardposten.

Svenkerud skriver videre at han har sendt kopier av så mange fakturaer fordi han er usikker på hva som omfattes av avgjørelsen til KRD. Han mener uansett at selskapet vil ha saker som omfattes av avgjørelsen.

– Men er det virkelig slik at dere har satt opp bygg, og betalt tilknytningsavgift, uten at det er bygd vei?

– Vi mener det. Diverse nybygde boliger på Haugen er ett eksempel på at det ikke er bygget ny vei, men veigebyr er belastet, skriver Tollef Svenkerud.

Får eksperthjelp

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes og LL har hyret inn advokatfirmaet Haavind for å se på saken(e) til storentreprenøren Sandmo & Svenkerud. Hva utredningen kommer fram til, er det alt for tidlig å si noe om, men det blir uansett ikke aktuelt å gå så langt tilbake som til 2006.

– Det Tollef Svenkerud har gjort er å sende oss alle fakturaer betalt til LL helt tilbake til 2006, mens saken kun gjelder tilknytningsavgift til vei. På saker som den vi er inne i, er det i tillegg en foreldelsesfrist på to år, i noen særdeles grove saker tre år. Det vi skal gjøre er å se om LL har innkrevd feil gebyr de siste få årene, sier Saugnes.

Nøkkelord

Se bildet større

Styreleder Tollef Svenkerud i Sandmo & Svenkerud vil ha en gjennomgang av gebyrene selskalet har betalt til LL. Han har sendt kopier av fakturaer for 15 mill til LL. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!