Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vurderer følgene av skatteendring

Justisminister Anders Anundsen (t.h.) har flere ganger uttalt at han er fornøyd med den nye helikopterberedskapen på Svalbard, og fikk en prøvetur med nymaskinen i vinter. Nå frykter Lufttransport utfordringer med nyrekruttering. FOTO: Eirik Palm

Vurderer følgene av skatteendring

Målet var mindre pendling, men konsekvensen av stortingsvedtaket i 2010 kan bli trøbbel med rekrutteringen.

Nå vurderer Finansdepartementet brevet hvor Lufttransport AS og LT Tech AS advarer mot tap av kompetanse på grunn av endringene i skattereglene for Svalbard fra årsskiftet.

– Risikobilde
– Per i dag forholder vi oss rolige. Vi har påpekt dette som et mulig risikobilde for tap av kompetanse og utfordringer ved å erstatte tapt kompetanse, sier Hans-Arne Jensen, regiondirektør for Lufttransport.

Lufttransport og LT Tech har kontrakt med Sysselmannen og Justisdepartementet om søke- og redningstjenesten med helikopter på Svalbard. Onsdag, da Svalbardposten gikk i trykken, hadde selskapet fremdeles ikke mottatt noe formelt svar på brevet som ble sendt i midten av august.

Her slår ledelsen i selskapene i klare ordelag fast at det kan miste kompetent personell og at det samtidig kan bli vanskeligere å rekruttere nytt. Begrunnelsen er at det fra årsskiftet ikke lenger er mulig å pendle mellom Svalbard og fastlandet hver fjortende dag og samtidig beholde svalbardskatten.

Vurderer
Da vedtaket om å avvikle pendlerordningen ble fattet av Stortinget i 2010, ble det samtidig lagt inn en utfasing for å forberede bedrifter og beboere. Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) viser til at pendlerpraksisen har vært i strid med svalbardskatteloven, som krever at man oppholder seg minimum 30 dager sammenhengende på Svalbard for å få svalbardskatt.

– Regjeringen er opptatt av å sikre en sterk norsk tilstede-værelse og gode rammebetingelser for næringslivet på Svalbard. Nå skal vi vurdere brevet vi har fått fra Lufttransport AS, og selskapet vil få svar om kort tid, skriver han i en epost.

Gjennom kommunikasjonsavdelingen viser han videre til at det ble vurdert som uheldig dersom Longyearbyen utviklet seg til et pendlersamfunn, all den tid man ønsket et robust familiesamfunn med innbyggere som har sterk, lokal tilknytning.

Likevel er det flere privat-personer som vurderer oppholdet sitt på Svalbard som følge av innstrammingen. Svalbardposten har snakket med flere store arbeidsgivere utover Lufttransport, som alle venter at det kommer til å bli et frafall.

LES OGSÅ:
Frykter jobbflukt etter skatteendring

Politisk sak?
Christin Kristoffersen (Ap) var ikke selv ordfører da saken var ute til høring i forkant av stortingsbehandlingen, og viser også til målet som er å hindre pendling i for stor grad.

Lokalpolitikerne må følge opp om effekten ikke blir som tenkt, eller konsekvensene blir andre enn de ønskede, mener hun. Også Kristoffersen har hørt om folk som teller på knappene.

– Noen mener konsekvensen blir at flere velger å flytte hit. Det ville være riktig hyggelig, og det er jo et håp om at det skal være motiverende for folk, men hvis ikke må vi gjøre noe med det.

– På hvilken måte?

– Da må vi lage en politisk sak ut av det og ta det opp på sentralt. Og så må vi være rasende gode på å vise konsekvensene.

Nøkkelord

Se bildet større

Svalbardposten nr 36, 12. september 2014. FOTO: Faksimile

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!