Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vurderer egne guidekrav

Vinterfeltkurset ble gjennomført med sju deltakerne i forrige uke. Sledene var pakket med nødvendig utstyr for å være ute i felt i flere dager. Her er kursdeltakerne samlet på Fredheim. FOTO: Borgny Abusland

Vurderer egne guidekrav

Det kan komme krav om at alle guider på Svalbard må være autoriserte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.02.2010 kl 08:00

– Sysselmannen har jobbet med å ta opp spørsmålet om sertifisering av guider over en lengre tidsperiode. Det ble spilt inn til Svalbardmeldingen og er tatt opp på senere møter med Justisdepartementet og Miljøverndepartementet, sier reiselivsrådgiver hos Sysselmannen, Stein Tore Pedersen.

Han forteller at spørsmålet også er diskutert med Svalbard Reiselivsråd og Aeco, cruisenæringens egen organisasjon i Arktis.

– Guidene kan styre folks ferdsel og opptreden i felt. Hvis man klarer å skape gode amabssadører av guidene, vil de igjen kunne skape gode ambassadører av gjestene, sier Pedersen.

Ønske fra næringen

Guidekurset, som tidligere het Guide- og turopplæringen (GTO) er nå blitt revidert og har skiftet navn til Svalbardguideopplæringen (SGO). En større del av kurset foregår via internett, og tiden deltakerne bruker i felt er kortere, noe som gjør at flere har mulighet til å delta. I tillegg er kurset på engelsk, mens det før ble holdt på norsk.

– Det lå i kortene, som et ønske fra næringen selv, å gjøre kurset mer tilgjengelig. Hvis det i tillegg kommer et krav om at samtlige guider må være autorisert, er også det en grunn til å gjøre kurset mer tilgjengelig, sier reiselivssjef i Svalbard Reiseliv, Unni Myklevoll.

Det som gjorde det mulig å gjennomføre en revidering av kurset var en tildeling fra Svalbards miljøvernfond i 2007.

Må ha praksis

Det er Unis som har ansvaret for gjennomføringen av kurset, mens Svalbard Reiseliv tar seg av annonsering, opptak og oppfølgingen av innholdet. Det er også Svalbard Reiseliv som kan autorisere guider.

– Man kan ikke bli autorisert uten å ha vært med i en kursrekke, så dette kurset legger noe av grunnlaget for å bli autorisert, forklarer Myklevoll.

I tillegg må man ha praksis og nok feltdøgn, ifølge autoriseringsreglene.

Sysselmannen deltar

Sysselmannen har vært delaktig i utviklingen av programmet. Den første kursdagen møter deltakerne representanter fra etaten, som har en gjennomgang av Longyearbyen og nærområdene og beredskapen på Svalbard.

– På den måten får guidene vite hvilke hjelpemidler de har og hva Sysselmannen forventer av dem. Hele tanken med at Sysselmannen er så tidlig inne i prosessen er å påvirke guidene og deres opptreden, så de kan videreføre det til sine gjester. Sysselmannens strategi er at informasjon er mye bedre enn straff, forklarer Pedersen.  

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!