Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vurderer begrensninger

Det var liten skutertrafikk og gode dager for bamsene på nordkysten av Spitsbergen i fjor. Det er ikke fullt så fredelig overalt. FOTO: Birger Amundsen

Vurderer begrensninger

Sysselmannen er i gang med å utarbeide et strateginotat for hvem som skal få oppsøke isbjørn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

På grunn av et økende press mot isbjørnen av media, forskere og turister har Miljøverndepartementet bedt Sysselmannen utarbeide et strateginotat for oppsøking av isbjørn. Notatet skal i særlig grad rette seg mot filmfolk, fotografer og forskere.
– Årsaken til at forskere også er tatt med er den stadig sterkere koblingen mellom forskning og formidling, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Knut Fossum.

Ikke lov å oppsøke
Strateginotatet skal legges fram for Miljøverndepartementet i månedsskiftet mars/april.
– Der hvor isbjørnforskere går god for søkeren er det enklere, ikke minst fordi forskeren vil stille sine krav. I utgangspunktet er det ifølge Svalbardmiljøloven ikke lov å oppsøke isbjørn slik at den blir forstyrret, men vårt mål er ikke å forby folk å se isbjørn, sier fungerende miljøvernsjef hos Sysselmannen, Per Kyrre Reymert.

Bruker tida på forskning
Forskerne har på sin side blitt stadig mer restriktive med å ta med seg mediefolk, selv om presset øker.
– Vi er veldig restriktive, fordi våre forskere må bruke mest mulig tid på å forske. Det har hendt at media har rekvirert eget helikopter, men da må de ha tillatelse fra Sysselmannen, sier kommunikasjonsdirektør i Norsk Polarinstitutt, Gunn Sissel Jaklin.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!