Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vraket bør vekk

Det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» som gikk på grunn sør på Bjørnøya i mai 2009. FOTO: KV Svalbard

Vraket bør vekk

Sysselmannen anbefaler Kystverket å fjerne vraket av «Petrozavodsk» etter å ha fått en miljørapport som viser at skipet inneholder en rekke miljøgifter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.01.2011 kl 16:37

Rapporten slår fast at det er farlige miljøgifter som bromerte flammehemmere, kvikksølv og bly i vraket.

«Enten de lekker ut i miljøet raskt eller langsomt vil de kunne akkumuleres i de artene som lever i området, som fisk, sjøfugl og sel, og kan gi skader som kan redusere overlevelsesevnen deres», skriver Sysselmannen i anbefalingen til Kystverket.

– Vi har hatt en lengre dialog om denne saken og ba Kystverket om å få en utredning av miljøkonsekvensene ved å la vraket ligge, sier miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen.

Miljøgifter

Det er denne utredningen, som var klar i november, som danner grunnlaget for anbefalingen. Miljøgiftene i skipet utgjør ikke store mengder, men Sysselmannen påpeker at de vil komme i tillegg til forurensingen som kommer fra luft og havstrømmer: «Altså på toppen av den belastningen som allerede er lagt på et både verdifullt og sårbart naturområde», står det i anbefalingen.

– Det er viktig for oss at vraket ligger midt i et fredet område med fuglefjell og ferdselsforbud deler av året, sier Tveito.

Hun legger til at det finnes eksempler på fastlandet hvor vrak har blitt fjernet.

I anbefalingen til Kystverket skriver Sysselmannen at regjeringens hovedmål for miljøvernet på Svalbard er at det skal være et av verdens best forvaltede villmarksområder og at miljøhensyn skal veie tyngst ved konflikt med andre interesser.

Delt i to

Sysselmannen understreker at de har vurdert saken som forurensings- og naturforvaltningsmyndighet. De har ikke vurdert den praktiske og sikkerhetsmessige siden ved å fjerne vraket.

Vraket av «Petrozavodsk» er delt i to og Kystverket har tidligere uttalt at det vil bli vanskelig og dyrt å fjerne det. Om det skal fjernes, må det først hugges opp på stedet. Skipet ligger under en fjellside det raser stein fra. For at mannskaper skal kunne jobbe med vraket må fjellsiden også sikres.

To uker

Da Svalbardposten snakket med seksjonssjef Rune Bergstrøm i Kystverket i juli i fjor, fortalte han at en eventuell fjerning av vraket blir en politisk avgjørelse.

– Vi tar Sysselmannens vurdering inn i en helhetsvurdering, sier han i dag om anbefalingen fra Sysselmannen.

Han håper skjebnen til «Petrozavodsk» er avgjort i løpet av to uker.

Det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» gikk på grunn sør på Bjørnøya i mai 2009.

 

Last ned vedlegg

Petroavodsk.pdf

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!