Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vraket blir liggende

Mandag var kystvaktskipet «Nordkapp» ved Bjørnøya for å se til «Petrozavodsk». Skipet er delt i to og får hard behandling av naturkreftene. FOTO: KV «Nordkapp»

Vraket blir liggende

«Petrozavodsk» skal ikke fjernes i år. Nå skal forskere vurdere miljøbelastningen ved å la skipet bli liggende ved Bjørnøya for alltid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.07.2010 kl 10:00

De skal blant annet sjekke hvilke malingstyper som er brukt på skipet, og hvilken annen forurensing som er igjen om bord, sier seksjonssjef Rune Bergstrøm i Kystverket.

Det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» gikk på grunn sør på Bjørnøya i mai i fjor. Denne uken hadde Kystverket møte om hva som skal gjøres med skipet.

I fjor sommer skisserte Kystverket tre alternativer. Å la skipet bli liggende, å hogge det opp og fjerne det, eller å dra det ut på dypere vann og senke det. I år er ikke senking et alternativ.

– Skipet har fått mye juling. Akterskipet sitter så godt fast at vi ikke vil få trukket det av grunn uten at det går i stykker, forklarer Bergstrøm.

Fjerne eller ikke

Alternativene som gjenstår er å hugge opp skipet på stedet og fjerne det, eller å la det ligge.

– Derfor ønsker vi å vite hvilke stoffer det er på båten, slik at vi vet hva det vil bety for miljøet om skipet blir brutt ned over tid, sier Bergstrøm.

Han legger til at også kapping og fjerning av vraket vil føre til forurensing.

– Det vil føre til forstyrring av fugler og fare for nye uhell. Vi må også vurdere faren for de som skal arbeide der. Det er et spørsmål om liv og helse, sier Bergstrøm.

En fjerning av vraket vil også bli svært kostbart. I fjor skrev Svalbardposten at bergingsselskapet Titan Salvage mener en fjerning av vraket vil koste 15 millioner amerikanske dollar.

– En endelig pris har vi ikke fått, sier Bergstrøm.

Politisk vurdering

– Er det mest sannsynlig at skipet blir liggende?

– Det er en politisk avgjørelse. Det er derfor vi må vite hvor mye det vil forurense om skipet blir liggende, sier Bergstrøm.

Planen er at et kystvaktskip skal ta med forskere til Bjørnøya i august.

– Om vi har flaks går arbeidet fort, om vi har uflaks blir det ikke mulig å ta prøvene på grunn av været, sier Bergstrøm.

Dersom alt går som Kyst­verket ønsker, skal de ha skrevet en rapport om skipet til slutten av september.

– Vi vil komme med en anbefaling om hva som bør gjøres, sier Bergstrøm.

«Petrozavodsk» ble i fjor sommer tømt for olje og andre kjemikalier. I tillegg ble gjenstander som redningsflåter og fendere fjernet.

 

 

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!