Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Visum hos Sysselmannen

Førstekonsulent Unni Ramsvik Halvorsen hos Sysselmannen håper på å kunne utstede visum fra enste år. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Visum hos Sysselmannen

Fra neste år får Sysselmannen ansvaret for å utstede visum til utlendinger bosatt på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.08.2010 kl 10:00

I et brev til Sysselmannen skriver Justisdepartementet at de ønsker å gi Sysselmannen vedtaksmyndighet til å utstede schengenvisum og innreisevisum til Norge.

– Det vil i hovedsak være aktuelt for utlendinger bosatt på Svalbard å søke om visum hos Sysselmannen. Men vi vil også kunne behandle søknaden til personer som er på besøk på øygruppa og har oversittet sitt visum, eller ikke har søkt om flere innreiser på visumet, sier Unni Ramsvik Halvorsen, første­konsulent hos Sysselmannen.

I dag sendes alle visum­søknader til Utlendings­direktoratet (UDI) for behandling. Sysselmannen tar i mot søknadene, og fungerer som mellomledd mellom søkere og UDI.

Kurante søknader

Schengenvisumet kalles også besøksvisum eller transittvisum. Personer som bor på Svalbard, og kommer fra land utenfor schengenområdet må søke om schengenvisum dersom de skal reise gjennom Schengen på vei til hjemlandet eller om de skal ned til fastlands-Norge på besøk. Svalbard ligger utenfor Schengen.

Innreisevisumet utstedes til folk som har søkt eller skal søke permanent oppholdstillatelse i Norge. Hvert år mottar Sysselmannen i underkant av 200 søknader om visum, og antallet er økende. Sysselmannen mottar i all hovedsak søknader om schengenvisum.

– De fleste visumsøknadene vi mottar er kurante saker, som vi kan behandle. Kompliserte saker vil bli oversendt UDI, sier Ramsvik Halvorsen.Raskere


– Ved å flytte behandlingen av visumsøknader nærmere søkerne, får vi både bedre service, og arbeidet med søknadene går raskere, sier Frode Mortensen, assisterende avdelingsdirektør i UDI.

UDI prøver i så stor grad som mulig å delegere visumarbeidet til sine utenriksstasjoner. Sysselmannen er ikke en utenriksstasjon, men vil ha den samme funksjonen når det kommer til visumsøknader.

– En utfordring for Sysselmannen er at de må ta imot visumsøknader fra mange ulike land, i motsetning til utenriksstasjonene som stort sett bare får søknader fra landet de ligger i, men UDI skal være behjelpelig med informasjon, sier Mortensen.

 

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!