Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Viser framtidstro med investeringer

Tommy Anderssen velger å satse. Han har levd med spekulasjoner om dårlige tider i Longyearbyen i ni år, og tror ikke de slår til. I løpet av året er malerentreprenørens nye næringsbygg klart i Sjøområdet. FOTO: Christopher Engås

Viser framtidstro med investeringer

Tommy Anderssen kjenner pessimismen i Longyearbyen litt i magen. Men han svarer med å investere millioner i nytt næringsbygg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.02.2015 kl 10:05

Mange er de som har spådd ei mørk framtid for Longyearbyen, i kjølvannet av de store problemene som hjørnesteinsbedriften Store Norske har fått de siste par årene. Norsk institutt for by- og regionforskning har spådd nedgangstider som følge av problemene i kullselskapet, og det spekuleres åpent på kafeer og rundt middagsbordene om hvordan det skal gå med samfunnet.

– Det er klart vi alle, Maler Anderssen AS også, er avhengig av Store Norske, sier Tommy Anderssen.


Stasbygg
Men til tross for negative tegn: Tommy Anderssen velger å være optimist. Hans nye næringsbygg er for tiden under oppføring, på sørsiden av Vei 600 ved Energiverket. Det blir kontorer, møterom, garderober, produksjonslokaler med blandemaskin og lager for Anderssen og de seks som for tiden arbeider i bedriften.

– Bygget får ei grunnflate på om lag 230 kvadratmeter, og det blir på to etasjer. Om lag halvparten av arealet skal brukes til produksjonen, sier han.


Ni år med usikkerhet
Anderssen flyttet til Longyearbyen fra Bodø i 2006. En fellesnevner for tiden som har gått er ordet «usikkerhet».

– Det begynte med det samme jeg kom opp. I forkant hadde jeg kjøpt meg en bolig i byen. Da jeg kom i prat med en del lokale folk, mente de jeg var nærmest gal som hadde investert i bolig. Etter deres mening ville Longyearbyen i økende grad bli et pendlersamfunn hvor det nesten ikke skulle bo folk. Nesten som en oljeplattform, sier Anderssen.

Maleren innrømmer at han ble litt deprimert av de negative spådommene han fikk i fanget. Men han holdt stand, og noen år senere solgte han boligen videre med god fortjeneste.

– Denne usikkerheten virker å være en del av livet og kulturenher oppe. Men så langt har ikke dommedagen kommet, og jeg tror ikke den kommer, sier han.


Positiv vilje
Tommy Anderssen har alle intensjoner om å bli værende i Longyearbyen i overskuelig framtid, med kone og to barn. Han tror det er mange tegn som gir grunn til optimisme.

– Det vises en positiv vilje fra sentralt hold om å opprettholde tilstedeværelsen her. En ting er grepene som tas for å redde aktiviteten i Store Norske, en annen ting er viktigheten av tilstedeværelse i Arktis for Norge som polarnasjon, sier Tommy Anderssen.

– Og jeg tror turistnæringen bare er i startgropa. Jeg ser mye optimisme rundt meg, legger han til, og viser til blant annet utbyggingen som Spitsbergen Travel gjør (se egen sak), planene om utvidelse av Unis, og ikke minst Svalbard Bryggeri som er i full gang med byggingen.


Full runde
En annen ting som gjør at maleren satser, er tegn han i løpet av årene har lært seg å tolke. I Longyearbyen blir planer og prat ofte realisert med tid og stunder.

– Havna er en av disse prosjektene. Der det er en offentlig vilje til å satse, blir det ofte satset, selv om det kan ta noen år, sier han.

Men han har tatt høyde for at framtiden kan være lunefull. Driftsnivået må tilpasses ordretilgangen. Og ordrer blir det så lenge det er ønske om å vedlikeholde bygningsmasse.

– I løpet av de ni årene jeg har vært her, har vi nesten gått full runde. De stedene vi jobbet på i starten er nå snart modne for en ny omgang med oppussing. Livet går videre, og jeg tror ikke et øyeblikk at man må ha en holdning om at «sistemann ut av byen må slukke lyset«, sier maler Tommy Anderssen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!