Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Viser fram Andrée-klær for første gang

Med silkehansker: Konservator Sander Solnes viser fram den nederste delen av en hullete genser fra et medlem av Andrée-ekspedisjonen. Er den nedbrutt eller har en isbjørn vært og krafset litt? Anna Lena Ekeblad følger med. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Viser fram Andrée-klær for første gang

Nå kan du kjenne på ballongduken og genserne til medlemmer av «verdens mest mislykkede ekspedisjon».

Tekst:

Publisert:

Denne høsten er viet Salomon August Andrée på Svalbard Museum. Utover høsten blir det flere foredrag og arrangementer som skal kaste nytt lys over den tragiske ballongekspedisjonen på slutten av 1800-tallet.

For første gang

Men allerede førstkommende helg blir det mulig å komme tett på historien. Da henter konservator Sander Solnes fram en rekke gjenstander fra ekspedisjonen som er hentet inn de senere år.

– På Svalbard samler vi ikke inn mer enn nødvendig. Men det som står i fare for å bli borte, prøver vi å ta vare på, sier han.

Andrée-ekspedisjonen ble funnet på Kvitøya i 1930 av Bratvaag-ekspedisjonen. Klær, verktøy og dagbøker ble tatt vare på. Det meste er gitt til Grenna Museum i Sverige, som holder til i hjembygda til Andrée. Men det som har vært samlet inn de senere år, har havnet i arkivet til Svalbard Museum.

Nå vises de fram for første gang. Og ikke nok med det: Det vil også være lov å kjenne på både ballongduker og gensere fra den tiden.

– Når vi har flere av en type, tar vi den risikoen at de kan bli litt mer slitt, sier Solnes.

Gratis inngang

Lørdag er det gratis inngang for alle. I tillegg vil museets store boklager tømmes og det vil bli salg på en mengde polarlitteratur.

– Det er vår måte å ønske velkommen til alle nye i Longyearbyen, sier museumssekretær Anna Lena Ekeblad.

Klokken tre blir det foredrag med forfatteren og legen Bea Uusma. Hun har lenge vært fascinert av ekspedisjonen. Som en del av legestudiene prøvde hun å finne dødsårsaken til mennene i Andrée-ekspedisjonen. Nå har hun gitt ut boka «Expeditionen», som har fått god mottakelse i Sverige.

– Hun har gjort et gedigent arbeid, og det blir spennende å høre henne, sier Ekeblad.

Senere i høst blir det arrangementer med skuespiller Sverre Anker Ousdal, tidligere Sysselmann-arkeolog Hein Bjerck og marinarkeolog Dag Nævestad.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!