Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Viser fram 50 år med forskning

Nye koster: Museet i Ny-Ålesund skal handle om mer enn kull. Nå skal også forskningen få sin rettmessige plass. FOTO: LPO arkitekter

Viser fram 50 år med forskning

Museet i Ny-Ålesund har hovedsakelig vist stedets kullhistorie. Nå vil Kings Bay også få fram et halvt århundre med forskning.

– Forskning har nå en lengre historie i Ny-Ålesund enn kull. Det vil vi gjerne få fram, sier direktør Ole Øiseth i Kings Bay.

Han understreker at det ikke betyr en nedskalering av kullhistorien, men at forskningen også må få sin rettmessige plass i historien som har pågått siden etableringen av Kings Bay i 1916.

Interaktiv utstilling
Dermed står museet i forskerbosettingen sentralt. Den nåværende utstillingen er fra 1988 og handler hovedsakelig om kullhistorien, samt noen av Amundsens polarekspedisjoner. Selve huset må oppdateres for ny utstilling:

– Vi renoverer huset for å presentere museet på en mer moderne og interaktiv måte, sier Øiseth.

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Svalbard Museum, og har en kostnadsramme på 2,7 millioner kroner. Mesteparten av pengene kommer fra Svalbard Miljøvernfond (1,1 million) og Utenriksdepartementet (1 million).

Til sommeren
LPO arkitekter i Longyearbyen har tegnet forslag til ny utstilling. Inngrepene begrenser seg hovedsakelig til å rive noen av veggene som ble satt opp på 1980-tallet og overmale noen allerede malte flater. I tillegg er det søkt om å etablere en flyttbar rampe med museumsskilt ved inngangen, samt en utvendig trapp fra andre etasje på sørsiden av bygningen.

Sysselmannen og Riksantikvaren går god for endringene, men tilrår at de utvendige tiltakene blir gjort mindre dominerende enn den opprinnelige søknaden.

– Vi har en god dialog med Sysselmannen og Riksantikvaren, og vil justere det som de påpeker, sier Øiseth.

Arbeidet med ny utstilling starter i februar.

– Vi blir nok ikke helt ferdige i 2014, men håper at deler av utstillingen skal være tilgjengelig for publikum til sommeren, sier Øiseth.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!