Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Viser fram 50 år med forskning

Nye koster: Museet i Ny-Ålesund skal handle om mer enn kull. Nå skal også forskningen få sin rettmessige plass. FOTO: LPO arkitekter

Viser fram 50 år med forskning

Museet i Ny-Ålesund har hovedsakelig vist stedets kullhistorie. Nå vil Kings Bay også få fram et halvt århundre med forskning.

– Forskning har nå en lengre historie i Ny-Ålesund enn kull. Det vil vi gjerne få fram, sier direktør Ole Øiseth i Kings Bay.

Han understreker at det ikke betyr en nedskalering av kullhistorien, men at forskningen også må få sin rettmessige plass i historien som har pågått siden etableringen av Kings Bay i 1916.

Interaktiv utstilling
Dermed står museet i forskerbosettingen sentralt. Den nåværende utstillingen er fra 1988 og handler hovedsakelig om kullhistorien, samt noen av Amundsens polarekspedisjoner. Selve huset må oppdateres for ny utstilling:

– Vi renoverer huset for å presentere museet på en mer moderne og interaktiv måte, sier Øiseth.

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Svalbard Museum, og har en kostnadsramme på 2,7 millioner kroner. Mesteparten av pengene kommer fra Svalbard Miljøvernfond (1,1 million) og Utenriksdepartementet (1 million).

Til sommeren
LPO arkitekter i Longyearbyen har tegnet forslag til ny utstilling. Inngrepene begrenser seg hovedsakelig til å rive noen av veggene som ble satt opp på 1980-tallet og overmale noen allerede malte flater. I tillegg er det søkt om å etablere en flyttbar rampe med museumsskilt ved inngangen, samt en utvendig trapp fra andre etasje på sørsiden av bygningen.

Sysselmannen og Riksantikvaren går god for endringene, men tilrår at de utvendige tiltakene blir gjort mindre dominerende enn den opprinnelige søknaden.

– Vi har en god dialog med Sysselmannen og Riksantikvaren, og vil justere det som de påpeker, sier Øiseth.

Arbeidet med ny utstilling starter i februar.

– Vi blir nok ikke helt ferdige i 2014, men håper at deler av utstillingen skal være tilgjengelig for publikum til sommeren, sier Øiseth.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!