Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ville stoppe familiebolig

Først etter at byggingen var godt i gang ble det oppdaget at tilbygget var nesten en meter høyere enn resten av boligrekka. FOTO: Christopher Engås

Ville stoppe familiebolig

En feil i prosjekteringen av dette tilbygget gjør at det blir nesten en meter høyere enn resten av boligrekka.

Tekst:

Publisert:

Det er Kristin M. Nybakken Abild og Jens Abild som er byggherrer for boligen i Vei 232. Feilen i prosjekteringen gjorde at de først fikk avslag på å fullføre bygget slik det var tenkt. Men teknisk utvalg (TU) tok tirsdag klagen deres til følge.

Gammel tegning

Byggingen var godt i gang da entreprenøren oppdaget at ikke alt var som det skulle være.

«Under arbeidene på byggeplassen oppdaget entreprenør Sandmo & Svenkerud at høydene på eksisterende bygg ikke samsvarte med prosjekteringsgrunnlaget for tilbygget. Nybygget er prosjektert som en forlengelse av eksisterende flermannsbolig, og ligger i flukt med høydene på gulvnivå i 1. og 2. etasje. Men taket på eksisterende bygg viser seg å være nesten en meter lavere enn det som er lagt til grunn», skriver arkitekt Ingvild Sæbu Vatn i klagen til Longyearbyen lokalstyre (LL).

Arne Bøe i Sandmo & Svenkerud er ordknapp om saken.

– Vi hadde ikke noe med prosjekteringen å gjøre. Vi oppdaget bare feilen, sier han.

Avslag først

Da feilen ble oppdaget, søkte man om å få endret byggetillatelsen. Men dette førte ikke fram til å begynne med.

«Slik de reviderte tegningene viser, vurderer administrasjonen det slik at fasaden på tilbygget blir for massiv og tilbygget oppleves som tre fulle etasjer. Takoppløftet avviker stort fra eksisterende omkringliggende bebyggelse», skrev plan og utviklingssjef Linn Tautra Grønseth i saksframlegget.

Ble kun estetisk

Tirsdag tok TU klagen på avslaget til følge.

– Det gjorde vi fordi det til syvende og sist ble en diskusjon om det estetiske. Alt det tekniske var i orden med det prosjekterte bygget, og høyden var innenfor arealplanens bestemmelser. Det ville vært fryktelig leit for byggherre hvis man ikke fikk en så stor bolig som man hadde lagt opp til i planene. Feilen er beklagelig, men vi bestemte oss for å vise smidighet i saken, sier TU-leder Robert Nilsen.

Nilsen ser for seg at det hadde blitt full strid om ansvarsforholdene hvis klagen ikke hadde blitt tatt til følge. Det er heller ikke ønskelig.

Ingen grunn til mistanke

Arkitekt Ingvild Sæbu Vatn LPO arkitekter forklarer feilen slik.

– Vi brukte noen tidligere rammesøknadstegninger som var feil. Verken byggherre eller prosjektørene hadde noen grunn til å tro at disse var feil, og det ble ikke oppdaget før byggingen var godt i gang, sier hun.

Feilen fører til at tilbygget vil bli nesten en meter høyere enn den eksisterende bygningsmassen.

Har du forståelse for at LL ikke ville godta fullførelsen av bygget i første omgang?

– Jeg mener LL har hatt flere muligheter til å vise sin holdning til utformingen av tilbygget tidligere i prosessen, og at vi på den måten kunne hatt en konstruktiv dialog, sier Sæbu Vatn.

Lykkelig

Kristine og Jens Abild er naturlig nok fornøyd med sakens utfall.

– Vi er vldig godt fornøyd med at vi vant fram med klagen til slutt. For ellers ville vi ikke fått den boligen vi så for oss, sier Jens Abild.

– Kan det tenkes at tilbygget blir skjemmende når det bryter såpass kraftig medbe byggelsen på siden?

– Nei, det tror jeg ikke. Det vil nok bryte litt, men i forhold til bebyggelsen mange andre steder i byen vil det ikke stikke seg ut, sier Abild.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!