Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ville stoppe familiebolig

Først etter at byggingen var godt i gang ble det oppdaget at tilbygget var nesten en meter høyere enn resten av boligrekka. FOTO: Christopher Engås

Ville stoppe familiebolig

En feil i prosjekteringen av dette tilbygget gjør at det blir nesten en meter høyere enn resten av boligrekka.

Tekst:

Publisert:

Det er Kristin M. Nybakken Abild og Jens Abild som er byggherrer for boligen i Vei 232. Feilen i prosjekteringen gjorde at de først fikk avslag på å fullføre bygget slik det var tenkt. Men teknisk utvalg (TU) tok tirsdag klagen deres til følge.

Gammel tegning

Byggingen var godt i gang da entreprenøren oppdaget at ikke alt var som det skulle være.

«Under arbeidene på byggeplassen oppdaget entreprenør Sandmo & Svenkerud at høydene på eksisterende bygg ikke samsvarte med prosjekteringsgrunnlaget for tilbygget. Nybygget er prosjektert som en forlengelse av eksisterende flermannsbolig, og ligger i flukt med høydene på gulvnivå i 1. og 2. etasje. Men taket på eksisterende bygg viser seg å være nesten en meter lavere enn det som er lagt til grunn», skriver arkitekt Ingvild Sæbu Vatn i klagen til Longyearbyen lokalstyre (LL).

Arne Bøe i Sandmo & Svenkerud er ordknapp om saken.

– Vi hadde ikke noe med prosjekteringen å gjøre. Vi oppdaget bare feilen, sier han.

Avslag først

Da feilen ble oppdaget, søkte man om å få endret byggetillatelsen. Men dette førte ikke fram til å begynne med.

«Slik de reviderte tegningene viser, vurderer administrasjonen det slik at fasaden på tilbygget blir for massiv og tilbygget oppleves som tre fulle etasjer. Takoppløftet avviker stort fra eksisterende omkringliggende bebyggelse», skrev plan og utviklingssjef Linn Tautra Grønseth i saksframlegget.

Ble kun estetisk

Tirsdag tok TU klagen på avslaget til følge.

– Det gjorde vi fordi det til syvende og sist ble en diskusjon om det estetiske. Alt det tekniske var i orden med det prosjekterte bygget, og høyden var innenfor arealplanens bestemmelser. Det ville vært fryktelig leit for byggherre hvis man ikke fikk en så stor bolig som man hadde lagt opp til i planene. Feilen er beklagelig, men vi bestemte oss for å vise smidighet i saken, sier TU-leder Robert Nilsen.

Nilsen ser for seg at det hadde blitt full strid om ansvarsforholdene hvis klagen ikke hadde blitt tatt til følge. Det er heller ikke ønskelig.

Ingen grunn til mistanke

Arkitekt Ingvild Sæbu Vatn LPO arkitekter forklarer feilen slik.

– Vi brukte noen tidligere rammesøknadstegninger som var feil. Verken byggherre eller prosjektørene hadde noen grunn til å tro at disse var feil, og det ble ikke oppdaget før byggingen var godt i gang, sier hun.

Feilen fører til at tilbygget vil bli nesten en meter høyere enn den eksisterende bygningsmassen.

Har du forståelse for at LL ikke ville godta fullførelsen av bygget i første omgang?

– Jeg mener LL har hatt flere muligheter til å vise sin holdning til utformingen av tilbygget tidligere i prosessen, og at vi på den måten kunne hatt en konstruktiv dialog, sier Sæbu Vatn.

Lykkelig

Kristine og Jens Abild er naturlig nok fornøyd med sakens utfall.

– Vi er vldig godt fornøyd med at vi vant fram med klagen til slutt. For ellers ville vi ikke fått den boligen vi så for oss, sier Jens Abild.

– Kan det tenkes at tilbygget blir skjemmende når det bryter såpass kraftig medbe byggelsen på siden?

– Nei, det tror jeg ikke. Det vil nok bryte litt, men i forhold til bebyggelsen mange andre steder i byen vil det ikke stikke seg ut, sier Abild.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!