Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Ville privatisere Store Norske

Hovedperson Robert Hermansen stilte opp da forfatter og tidligere Svalbardposten-redaktør Birger Amundsen (t.v.) lanserte sin nye bok «Fallet». Tidligere Svalbardposten-reporter Christian Nicolai Bjørke (t.h.) ledet bokbadet. FOTO: Ole Magnus Rapp

– Ville privatisere Store Norske

Sommeren 2004 pågikk det et intenst arbeid med å delprivatisere Store Norske. Næringsministeren ville børsnotere, men styret stanset dette og lanserte en egen plan.

Tekst:

Publisert:

Planen gikk ut på at administrerende direktør Robert Hermansen og investorer rundt ham skulle kjøpe 49 prosent av selskapet for 100 millioner kroner.

I Birger Amundsens nye bok «Fallet- Robert Hermansen og spillet om Store Norske», blir detaljer fra denne privatiseringen kjent.

Konsulent Kjetil Onstad var innleid av Store Norske, og jobbet både for selskapet og for toppsjefens mange private engasjementer.

Han forhandlet blant annet med selskapet som solgte kull fra Svalbard, SSM Coal som senere fikk navnet Oxbow, om at de skulle forhåndsbetale for kullet slik at Robert Hermansen fikk nødvendig kapital til å kjøpe nær halvparten av det statseide selskapet.

SSM Coal reagerte på initiativet, der ord som «kickback» ble benyttet, på godt norsk penger under bordet eller bestikkelse.

Blant investorene bak Hermansen var både entreprenørselskapet LNS og rederiet Jebsen.

Da Hermansen senere ble siktet, tiltalt og dømt, var det for økonomisk samrøre og korrupsjon der begge disse også var aktører.

Handlet alene

Boken kaster lys over kullselskapets historie, økonomiske prosesser og vedtak som forfatteren mener var avgjørende for nedturen.

Han fremstiller Robert Hermansen som en mann som handlet alene, og gikk langt utover sine fullmakter.

Forfatteren setter også store spørsmålstegn med konsulent Onstad, som fakturerte to millioner kroner i året for en jobb ingen helt visste hva var. Hans honorar var det samme som lønnen til selskapets toppsjef.

Til Svalbardposten sier Onstad at han ikke har lest boken og således ikke kan kommentere de påstander som fremkommer der.

««Store Norske-saken» ble gitt stor oppmerksomhet i 2010 / 2011 både gjennom omfattende etterforskning av Økokrim og gjennom media hvor mange påstander om straffbare forhold fremkom, herunder de 2 påstander du ber meg kommentere. Saken er avsluttet og alle påståtte straffbare forhold i hele sakskomplekset ble henlagt av Statsadvokaten bortsett fra ett hvis straff er fullført,» skriver han videre.

Rastløs

Det å delprivatisere Store Norske ville vært lønnsomt for investorene.

Få år etter forsøket, leverte kullselskapet topp resultat.

Robert Hermansen snudde bedriften fra et årlig underskudd på 200 til 400 millioner til et overskudd på nær en milliard kroner.

En handel ville også ha ført store eiendommer og kullrettigheter over på private hender.

Boken tegner et hyggelig bilde av gruvemannen Robert Hermansen, gruvebusens gode venn som har pågangsmot og glimt i øyet.

Forfatter Birger Amundsen har kjent Hermansen i 20 år, hovedpersonen ønsket etterhvert ikke å delta i boken og Amundsen har levert et fritt journalistisk produkt.

Gjennom hele boken går Hermansens rastløshet og høye tempo som en rød tråd.

Han svingte seg rundt, satte i gang og fant gode løsninger.

Han overkjørte byråkrater, sjarmerte statsråder og fikk sine mange viljer gjennom. Gruvedrift i Svea var omstridt og mange var i mot.

«Tømte fjellet»

Ikke bare klarte Hermansen å få driften i gang, han doblet også forventet uttak og «tømte fjellet» betydelig raskere enn beregnet.

I 2006 lånte Hermansen fire millioner kroner fra sin venn skipsreder Atle Jebsen.

I samme tidsrom ble kontraktene mellom Jebsen og Store Norske forlenget.

Verken kontraktene med Jebsen, LNS eller Oxbow ble lagt ut på anbud. Hermansen kjente de ulike leverandørene, stolte på dem og gir dem mye av æra for at kulldriften lykkes.

Starten på slutten

Nettopp dette med manglende anbud var starten på nedturen. «Noen» har tipset TV-2 som satte i gang undersøkelser, og drøyt to år etter at han gikk av som pensjonist, ble Robert Hermansen konfrontert med journalistenes funn.

I intervjuene fremstår han som stadig mindre bekvem.

Store Norske følger så opp og kontakter påtalemyndighetene, og Økokrim setter i gang etterforskning.

Kullselskapets nye direktør Bjørn Arnestad terminerer en rekke avtaler gjort av Hermansen.

Mange av siktelsene frafalles etter hvert, men Hermansen ble dømt for grov korrupsjon, og sonet straffen på to år.

– Noen som var sjalu og misunnelig på Roberts suksess kan ha tatt i bruk simple metoder, heter det i boken.

I mål

Hermansen har fortsatt et hjerte for Svalbard og kulldriften. Senest i fjor høst var han i kontakt med den nye ledelsen i SNSK og hadde konkrete forslag til hvordan man kunne unngå driftshvile.

Under Gruverennet sist helg , fra Svea til Longyearbyen, la folk merke til at Hermansen kom i mål like før styreleder Annette Malm Justad. Kanskje har de diskutert løsninger i løpet av de 42 kilometerne fra Svea?

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!