Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil utrede strømkabel

Teknologidirektør i ABB, Håvard Devold, vil ha strømkabel til Svalbard utredet, og tatt med som et alternativ i Svalbardmeldingen. FOTO: Stortingets nettoverføring. Skjermdump.

Vil utrede strømkabel

Teknologidirektør Håvard Devold i ABB mener strømkabel til Svalbard er et godt alternativ til fortsatt fyring med kull.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.10.2016 kl 12:51

I Stortingets åpne høring om Svalbardmeldingen torsdag formiddag redegjorde Devold for ABB sitt syn på den framtidige energiforsyningen til Svalbard. Selskapet mener at bygging av en strømkabel til fastlandet bør med i vurderingene som gjøres i framtiden.

–Svalbard er et såkalt «off-grid»-samfunn i dag, det vil si at de produserer sin egen strøm. Det er slik at lokal generering av energi ofte har relativt lave investeringskostnader, men høye utslipp. Når det gjelder kabelforbindelse til fastlandet er det omvendt. Her får man høye investeringskostnader, men lave utslipp, uttalte Devold i høringen.

Han anslår en kabelforbindelse til fastlandet til å koste tre milliarder kroner. En slik kabel vil kunne levere om lag 100 megawatt. I dag har Svalbard et toppforbruk på 30 megawatt.

Hele 20 instanser fikk ti minutter på å presentere syn rundt forslaget til Svalbardmeldingen i dag.

Det var etter hvert kjente ting som de lokale representantene ga sentrale myndigheter tilbakemeldinger om. Terje Aunevik fra Svalbard Næringsforening var opptatt av at stortingsmeldingen må si noe om hvilken strategi staten skal ha med sitt eierskap i Store Norske. Han la også vekt på mulighetene som ligger i sjømatnæringa for øygruppen.

– Etter vår mening kan fiskerinæringen bli den nye industrielle motoren på Svalbard. Tempoet i spredningen av nye arter, for eksempel snøkrabbe, gjør at disse mulighetene åpner seg fort, uttalte Aunevik i høringen.

De andre lokale aktørene som hadde ordet var lokalstyreleder Arild Olsen (Ap), Wenche Ravlo fra Store Norske, Frigg Jørgensen fra AECO, Guttorm Hansen fra Telenor Svalbard, Frank Nilsen fra Unis, og Ronny Brunvoll fra Visit Svalbard.

Taletid ble også gitt til Universitetet i Oslo, LO, NHO, Maritimt forum AS, Satres AS og Den norske veterinærforening.

Utenriks- og forsvarskomiteen leverer sin innstilling til Svalbardmeldingen 26. oktober. En knapp måned senere, 22. november, skal saken debatteres i Stortinget.

Nøkkelord

Se bildet større

Terje Aunevik fra Svalbard næringsforening ønsket en strategi for Store Norske, og at det måtte legges til rette for sjømatnæringen på Svalbard i den kommende Svalbardmeldingen. FOTO: Stortingets nettoverføring. Skjermdump.

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!