Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil utrede fastlandskraft til Svalbard

Løfter kabelidé: Øyvind Korsberg og Ib Thomsen vil at Norge skal utrede fastlandsstrøm til Svalbard med en kabel som går via Bjørnøya til Hotellneset. FOTO: Eirik Palm

Vil utrede fastlandskraft til Svalbard

Fremskrittspartiet åpner for at Svalbard i framtida skal elektrifiseres fra fastlandet. Regjeringspartner Høyre er lunken, men Frp får støtte fra venstresiden

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.03.2016 kl 08:45

Kullnæringen på Svalbard har en usikker framtid med lave priser, og Svea og den nye Lunckefjell-gruva legges i driftshvile. I Gruve 7 er det i dag påvist nok kull til ti-tolv års drift med to skift, og i Stortinget ier lertallet nei til flere gruver (se egen sak).

– Investering

Men Longyearbyen må ha strøm og varme, og i dag er det kullkraft som sørger for energien. Øyvind Korsberg (Frp) i Energi- og miljøkomiteen mener det haster med å komme i gang med å utrede alternativene, og vil konsekvensutrede en strømkabel fra fastlandet til Svalbard via Bjørnøya.

– Det vil koste en god del, men det er en investering på sikt, sier han.

Før helga var han i Longyearbyen sammen med partifelle Ib Thomsen, hvor de møtte den politiske ledelsen i lokalstyret, Store Norske og Energiverket.

– Det er mye som tyder på at kullkraft dessverre kan være historie om ikke så lenge, framholder Korsberg.

Kullkraftverket har nettopp fått fått en livsforlengende oppjustering, og skal nå tåle 22 år til. Men lenge før den tid kan det være slutt på kullet.


LES OGSÅ:
Troen på kull tilnærmet null


Korsberg mener det må være enkelt å legge en 100 megawatt-kabel langs samme trase som fiberkablene, og selv om den varslede stortingsmeldingen om Svalbard ikke kan være konkret, sier han den må ha et langsiktig perspektiv på energiforsyningen.

Han mener også at målet må være å få Svalbard kullkraftfritt og at det også må være målet for Barentsburg.

– Det sier seg selv med det tidsperspektivet man har med kull, så haster det å komme igang med en utrending, skyter partikollega Ib Thomsen inn.

– Vi vet jo at tiden gå fort.

Lunken

Korsberg peker på Hammerfest, eventuelt Nordland, som potensielle steder en eventuell kabel kan gå fra. På grunn av Goliat-feltet, som kom i drift denne uka, har kraftnettet blitt styrket. I tillegg har gasskraftverket på Melkøya kapasitet til å levere strøm, men det er i dag ikke stemning for gasskraft i Norge.

– Man kan ikke si at vi skal satse på fiskemottak og andre næringer, og så vet man ikke hva vi har av kraft om noen år, sier han.

Regjeringspartner Høyre er mer lunken til en strømkabel fra fastlandet. For å sikre en god leveringssikkerhet mener partiet det er viktig å se på løsninger for det eksisterende kraftverket og for fornybare energikilder.

– Med tanke på kostnadene ved å føre frem en undersjøisk kabel har jeg vanskelig å se at det vil skje i nær fremtid, sier Høyres Tina Bru, 2. nestleder i Energi- og miljøkomiteen.
Heller ikke Ap er begeistret. Terje Aasland tror en løsning med fastlandsstrøm vil bli krevende og kostbar med dagens teknologi.

Støtte fra SV og KrF

Korsberg har heller ingen støtte i Miljøpartiet de Grønne. Rasmus Hansson mener Svalbard må være selvforsynt med energi i framtida, og sier millionene som har vært brukt på Store Norske det siste året burde gått til å utvikle framtidas energikilder på øygruppa.

– Både produksjon og effekt-ivisering. Vind, sol, jord- og fjordvarme og framtidas batteriteknologi må være målet. Hvis det blir nødvendig en periode kan det eventuelt kjøres noe grunnlast fra et kullkraftverk med CO2-rensing, fastslår Hansson, som tror dagens kullgruver på Svalbard blir de siste.

Frp får støtte på venstresiden. SVs Heikki Holmås støtter Fremskrittspartiet i spørsmålet om fastlandsstrøm.

– Det kan være strategisk fornuftig å utrede fastlands-forbindelse for strøm, slik Træna og andre norske øyer fikk under den rødgrønne regjeringen, sier han.

SVs løsning er i tillegg moderne kraftproduksjonnav trepellets i stedet for kullkraft.
Også KrF holder døra åpen for fastlandstrøm, men mener gruvedriften fortsatt er viktig for lokal energiforsyning og for norsk suverenitetshevdelse.

– På sikt kan landstrøm bli aktuelt, men muligheten for nye fornybare energikilder bør vurderes grundig, sier Rigmor Andersen Eide.

Utelukker ikke import

For lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) er det viktig med en klarhet om framtidas energiforsyning.

– Jeg har vært tydelig på at det er viktig at vi begynner med ei utredning om hvilken framtidig energibærer vi skal ha på Svalbard, sier han.

Energiverket er opprustet og har forlenget levetid, men tiden går fort, og han mener staten må begynne utredningen nå. Om landstrøm sier han:

– Jeg ser jo attraktiviteten ved det, men jeg kjenner verken kostnader eller teknisk utførelse på det. Så hvorvidt det lar seg gjennomføre gjenstår å se.

Olsen mener Svalbard må være selvforsynt av beredskapsmessige hensyn, og at man derfor ikke kommer utenom lokal energiproduksjon og en kombinajson av energibærere.

Dette er også Korsberg og Thomsen enige i. Korsberg mener likevel alle muligheter må utredes. Olsen på sin side, utelukker ikke import av kull.

– Jeg tror et er urealistisk å få på plass et nytt energiverk i løpet av en tiårsperiode. Så på en eller annen måte må vi forholde oss til at vi har et kullkraftverk som har behov for kull. Hvordan man skal løse dette framover, må man ta stillig til etterhvert.

Fruktene som henger lavest

Planene er store i Longyearbyen etter kuttene i Store Norske. Nå jobber lokale politikere og konkrete fiskeribedrifter i Nordkapp og Lenvik med planer om etablering av mottak for hvitfisk, reker og etterhvert snøkrabbe.

Hotellneset peker seg ut som framtidig nærings- og industriområde, og Ib Thomsen advarer mot å la utredninger hindre en tidlig byggestart.

– Det må være en hastesak å komme i gang. Da må man ikke legge lista så høyt at man ikke kommer i gang. Hotellneset har en fantastisk beliggenhet. Der kan man få til mye, sier han.

Thomsen og Korsberg mener det er best å bygge trinnvis, og at det er mest realistisk å komme igang med Hotellneset før den nye havna nærmere sentrum.

– Vi må plukke fruktene som henger lavest, først, sier Korsberg.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!