Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil unngå vodka og balalaika

40 sengeplasser: Timofej Rogozhin inspiserer herberget i Barentsburg sammen med Fjodor (etternavn ukjent), som er en av de nye guidene i Barentsburg. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Vil unngå vodka og balalaika

Trustens nye reiselivssjef Timofej Rogozhin ser fram til å utvikle Barentsburg som destinasjon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.05.2014 kl 14:23

Timofej Rogozhin (38) er opprinnelig fra Murmansk, men er bosatt i Moskva, og kommer fra jobb i selskapet Russia Discovery. Han planlegger å flytte til Svalbard sammen med kone og to barn, og ta løs på et prosjekt han ivrer veldig for.

– Min hovedoppgave blir å sørge for at denne satsingen blir gjort på en god måte. Tilbudene som bygges opp nå må videreutvikles, og vi må skape nye. Alt skal selvfølgelig skje i samarbeid med Sysselmannen og resten av næringen her på Svalbard, sier han.

Språksatsing
Trusten har planer om å ansette seks guider, i tillegg til Rogozhin. Når Svalbardposten møter reiselivssjefen, har han med seg Elena Shmeleva, som snakker godt norsk og engelsk.

– Jeg har studert språkene på universitetet i Moskva, og får bruk for begge to her, sier Shmeleva, som foreløpig har kontrakt til i høst. Språkkunnskaper skal vektlegges i den videre turistsatsingen.

– For å kunne gjøre en profesjonell jobb mot turistnæringen, er det viktig å ha folk som både behersker engelsk og norsk. Det vil vi vektlegge i framtiden, sier Rogozhin, som selv har en meget god forståelse av engelsk, men som foretrekker å ordlegge seg på russisk.

Samarbeid
Rogozhin tror at turisme vil bli hovedgeskjeften til Trusten om bare få år.

– Det er en modig omstilling av et kullselskap, men jeg tror det er det rette siden det er et så stort potensiale i dette området. Jeg har jobbet i reiselivsnæringen i hele mitt liv, og mener Barentsburg og Svalbard har et enormt urealisert potensial, sier han.

Timofej Rogozhin er opptatt av temaet samarbeid.

– Vi har orientert om planene til Svalbard Reiseliv, og ønsker å samarbeide med institusjoner i Longyearbyen for at dette skal bli best mulig. Vi skal skaffe egne turistgrupper, som også næringen ellers vil kunne nyte godt av, sier han.

Mer konkret forteller reiselivssjefen at det jobbes med planer om å opprette charterreiser fra Moskva til Longyearbyen om noen få år.

Pomorhistorie
Fortsatt er det mye som gjenstår før russerne har ferdigutviklet sitt reiselivsprodukt. Men allerede neste vinter vil en god del ting bli prøvd ut. Rogozhin tenker også på å utvikle den historiske biten, i selve bosettingen.

– Vi må forsøke å unngå «vodka og balalaika»-syndromet, og satse på det mer autentiske. Vi ønsker for eksempel å reflektere mer av historien til de russiske Pomorene på Svalbard. Pomorene er en autentisk link som knytter vårt folk til øygruppen, og som det er stor interesse for i de markedene vi skal forsøke å nå, sier Rogozhin.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!