Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil unngå kostbare strømtopper

Det hadde vært en fordel om Longyearbyen klarte å fordele sitt strømforbruk på større deler av døgnet. Endring av strømtariffene kan være en mulighet. FOTO: Christopher Engås

Vil unngå kostbare strømtopper

Det kan gå mot slutten på lik strømpris hele døgnet.

Tekst:

Publisert:

Politikerne i lokalstyret forbereder seg på årets strategikonferanse i juni. Et av temaene er hvordan man kan klare å fordele energibruket i Longyearbyen jevnere.

– Politikerne har nå bedt oss om å se på mulighetene for å endre på strømtariffen, for eksempel slik at det kan bli mer attraktivt å legge deler av virksomheten til andre tider på døgnet, sier administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

Slik det er nå er strømprisen i Longyearbyen flat hele døgnet. For alle som har innlagt fjernvarme ligger den på 1,59 kroner, mens for storforbrukere utenfor Longyeardalen ligger den på 1,98 kroner i vinterhalvåret.

Den største forbrukeren av strøm fra energiverket er Gruve 7. Når den starter opp, er det ikke uvanlig at energiverket i tillegg må fyre med diesel for å klare å levere nok strøm. Også Eiscat og Svalsat krever sitt.

– Det skaper store topper, som igjen fører til at strømmen blir dyrere å produsere, sier Saugnes.

Strømprisene i Longyearbyen er basert på selvkostprinsippet. Det vil si at inntekter og utgifter skal være i balanse. Med flere stanser på energiverket som følge av strømtopper, blir kostnadene høyere, og behovet for å høyne strømprisene øker.

– Er det rettferdig at privatpersoner skal betale for toppene som forårsakes av næringslivet?

– Det vil vi invitere politikerne inn til å si noe om. Hvis de vil endre på det, kan man se på en tariff som oppmuntrer til en annen periodisering. Slik som at man på fastlandet kan kjøpe billig spotstrøm om natta, sier Saugnes.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!