Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil unngå kostbare strømtopper

Det hadde vært en fordel om Longyearbyen klarte å fordele sitt strømforbruk på større deler av døgnet. Endring av strømtariffene kan være en mulighet. FOTO: Christopher Engås

Vil unngå kostbare strømtopper

Det kan gå mot slutten på lik strømpris hele døgnet.

Tekst:

Publisert:

Politikerne i lokalstyret forbereder seg på årets strategikonferanse i juni. Et av temaene er hvordan man kan klare å fordele energibruket i Longyearbyen jevnere.

– Politikerne har nå bedt oss om å se på mulighetene for å endre på strømtariffen, for eksempel slik at det kan bli mer attraktivt å legge deler av virksomheten til andre tider på døgnet, sier administrasjonssjef Lars Ole Saugnes.

Slik det er nå er strømprisen i Longyearbyen flat hele døgnet. For alle som har innlagt fjernvarme ligger den på 1,59 kroner, mens for storforbrukere utenfor Longyeardalen ligger den på 1,98 kroner i vinterhalvåret.

Den største forbrukeren av strøm fra energiverket er Gruve 7. Når den starter opp, er det ikke uvanlig at energiverket i tillegg må fyre med diesel for å klare å levere nok strøm. Også Eiscat og Svalsat krever sitt.

– Det skaper store topper, som igjen fører til at strømmen blir dyrere å produsere, sier Saugnes.

Strømprisene i Longyearbyen er basert på selvkostprinsippet. Det vil si at inntekter og utgifter skal være i balanse. Med flere stanser på energiverket som følge av strømtopper, blir kostnadene høyere, og behovet for å høyne strømprisene øker.

– Er det rettferdig at privatpersoner skal betale for toppene som forårsakes av næringslivet?

– Det vil vi invitere politikerne inn til å si noe om. Hvis de vil endre på det, kan man se på en tariff som oppmuntrer til en annen periodisering. Slik som at man på fastlandet kan kjøpe billig spotstrøm om natta, sier Saugnes.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!