Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil tillate større skip gjennom Akselsundet

Ocean Lord» på vei ut fra lasteanlegget på Kapp Amsterdam i fjor sommer. Skipet sprengte grensen for seilingstillatelsen fra Sysselmannen. FOTO: Elisabeth Larsen

Vil tillate større skip gjennom Akselsundet

Kystverket vil tillate skip med lengde opp til 250 meter å seile gjennom Akselsundet. Forslag til seilingsregler for Bellsund og Van Mijenfjorden er ute på høring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Tidligere er det Sysselmannen som har satt vilkår for hvor store kullskip som tillates å seile gjennom det trange Akselsundet i forbindelse med kullskipning fra lasteanlegget på Kapp Amsterdam.
Havne- og farvannsloven innføres nå på Svalbard, og trer i kraft 1. mai gjennom forskrift om havner og farvann på Svalbard. I den forbindelse får Kystverket hjemmel til å gi seilingsregler for farvannene ved Svalbard.

Sprengte grensen
Sysselmannen har gitt Store Norske tillatelse til å skipe kull med fartøy med en dødvekt på inntil 75.000 tonn. Sist sommer vakte kullskipet «Ocean Lord» på nærmere 83.000 tonn bekymring og irritasjon hos Sysselmannen.
Store Norske fikk tillatelse, men også beskjed om at hvis dette gjentok seg ville Sysselmannen vurdere å trekke tilbake seilingstillatelsen.

Tåler større skip
«Ocean Lord» er 229 meter lang. Nå vil altså Kystverket øke lengden til 250 meter. I høringsnotatet som er sendt ut, med høringsfrist 4. juni, skriver Kystverket:
«Erfaringen har vist at Akselsundet har kapasitet til å ta i mot større skip enn den grensen som er satt i Sysselmannens vilkår i tillatelsen. For å få en ytterligere bekreftelse på dette har Kystverket gjennomført simulatorprøver på Skipsmanøversimulatoren (SMS) i Trondheim med skipsmodeller fra 100 meter til 284 meters lengde i ballastet og lastet tilstand under forskjellige vær- og strømforhold.»

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!