Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil tillate større skip gjennom Akselsundet

Ocean Lord» på vei ut fra lasteanlegget på Kapp Amsterdam i fjor sommer. Skipet sprengte grensen for seilingstillatelsen fra Sysselmannen. FOTO: Elisabeth Larsen

Vil tillate større skip gjennom Akselsundet

Kystverket vil tillate skip med lengde opp til 250 meter å seile gjennom Akselsundet. Forslag til seilingsregler for Bellsund og Van Mijenfjorden er ute på høring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Tidligere er det Sysselmannen som har satt vilkår for hvor store kullskip som tillates å seile gjennom det trange Akselsundet i forbindelse med kullskipning fra lasteanlegget på Kapp Amsterdam.
Havne- og farvannsloven innføres nå på Svalbard, og trer i kraft 1. mai gjennom forskrift om havner og farvann på Svalbard. I den forbindelse får Kystverket hjemmel til å gi seilingsregler for farvannene ved Svalbard.

Sprengte grensen
Sysselmannen har gitt Store Norske tillatelse til å skipe kull med fartøy med en dødvekt på inntil 75.000 tonn. Sist sommer vakte kullskipet «Ocean Lord» på nærmere 83.000 tonn bekymring og irritasjon hos Sysselmannen.
Store Norske fikk tillatelse, men også beskjed om at hvis dette gjentok seg ville Sysselmannen vurdere å trekke tilbake seilingstillatelsen.

Tåler større skip
«Ocean Lord» er 229 meter lang. Nå vil altså Kystverket øke lengden til 250 meter. I høringsnotatet som er sendt ut, med høringsfrist 4. juni, skriver Kystverket:
«Erfaringen har vist at Akselsundet har kapasitet til å ta i mot større skip enn den grensen som er satt i Sysselmannens vilkår i tillatelsen. For å få en ytterligere bekreftelse på dette har Kystverket gjennomført simulatorprøver på Skipsmanøversimulatoren (SMS) i Trondheim med skipsmodeller fra 100 meter til 284 meters lengde i ballastet og lastet tilstand under forskjellige vær- og strømforhold.»

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!