Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil tillate større skip gjennom Akselsundet

Ocean Lord» på vei ut fra lasteanlegget på Kapp Amsterdam i fjor sommer. Skipet sprengte grensen for seilingstillatelsen fra Sysselmannen. FOTO: Elisabeth Larsen

Vil tillate større skip gjennom Akselsundet

Kystverket vil tillate skip med lengde opp til 250 meter å seile gjennom Akselsundet. Forslag til seilingsregler for Bellsund og Van Mijenfjorden er ute på høring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Tidligere er det Sysselmannen som har satt vilkår for hvor store kullskip som tillates å seile gjennom det trange Akselsundet i forbindelse med kullskipning fra lasteanlegget på Kapp Amsterdam.
Havne- og farvannsloven innføres nå på Svalbard, og trer i kraft 1. mai gjennom forskrift om havner og farvann på Svalbard. I den forbindelse får Kystverket hjemmel til å gi seilingsregler for farvannene ved Svalbard.

Sprengte grensen
Sysselmannen har gitt Store Norske tillatelse til å skipe kull med fartøy med en dødvekt på inntil 75.000 tonn. Sist sommer vakte kullskipet «Ocean Lord» på nærmere 83.000 tonn bekymring og irritasjon hos Sysselmannen.
Store Norske fikk tillatelse, men også beskjed om at hvis dette gjentok seg ville Sysselmannen vurdere å trekke tilbake seilingstillatelsen.

Tåler større skip
«Ocean Lord» er 229 meter lang. Nå vil altså Kystverket øke lengden til 250 meter. I høringsnotatet som er sendt ut, med høringsfrist 4. juni, skriver Kystverket:
«Erfaringen har vist at Akselsundet har kapasitet til å ta i mot større skip enn den grensen som er satt i Sysselmannens vilkår i tillatelsen. For å få en ytterligere bekreftelse på dette har Kystverket gjennomført simulatorprøver på Skipsmanøversimulatoren (SMS) i Trondheim med skipsmodeller fra 100 meter til 284 meters lengde i ballastet og lastet tilstand under forskjellige vær- og strømforhold.»

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!