Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil tette arbeidermessa

 

Vil tette arbeidermessa

Den gamle arbeidermessa i Sverdrupbyen tar inn vann. Nå vil eieren av bygget sette i gang tiltak for å redusere vannbelastningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Yury Kononuchenko som kjøpte arbeidermessa i vår, søker nå Riksantikvaren om å sette i gang tiltak for å bevare det verneverdige bygget. Først og fremst vil han hindre vann å trenge inn i det.
Den eldste delen av arbeidermessa ble oppført av Store Norske i 1939 som en del av Sverdrupbyen ved Gruve 1B, og er sammen med tilbygg automatisk fredet. Bygningen har en støpt kjeller, og et overbygg av treverk og blir nå brukt som kaldtlager.

Anbefaler tiltaket
Kononuchenko har søkt om å drenere terrenget rundt bygget. Det vil si at terrenget på vestsiden av bygget senkes med omlag en halv meter med gradvis fall fra ytterveggen. Fem meter fra veggen skal det lages en drensgrøft som kan ta av for vannet. Mellom drensgrøfta og veggen skal det legges en membran som hindrer overflatevann i å trenge ned i grunnmuren. I tillegg til at vann kan føre til råte i treverket, trenger det også inn i grunnmuren og fører til frostsprenging og vannansamlinger i kjelleren.
I sin anbefaling til Riksantikvaren skriver Sysselmannen:
«Terrengsenkingen er en slags tilbakeføring, som er positiv både bygningsteknisk og kulturhistorisk. Sysselmannen anbefaler tiltaket».

Ikke takrenner
Kononuchenko ønsker også å etablere takrenner for å hindre at vann renner ned på husveggen. Dette tiltaket fraråder imidlertid Sysselmannen.
Under befaringen av bygget fant Sysselmannen at kjelleretasjen hadde betydelige setningssprekker, både i betongvegger og innvendige skillevegger av teglstein.
«Man bør undersøke hvor aktive setningene er, enten ved systematiske målinger over tid og/eller oppsetting av gipsplomber over sprekkene. Nye bevegelser vil kunne måles i plombene», skriver Sysselmannen.

Raser ikke
– Per i dag er bygget oppreist, men om setningsskadene skulle utvikle seg raskt vil det bli et større problem, sier kulturminnerådgiver Siri Hoem hos Sysselmannen.
Hun sier at det ikke er fare for at bygget skal rase sammen, men muren har sprekker som er et par centimeter brede, og om de skulle bli mye større vil det gjøre muren mindre stabil.
– Derfor er det viktig å holde øye med dem og sette i gang tiltak som kan hindre skadene i å utvikle seg, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!