Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil tette arbeidermessa

 

Vil tette arbeidermessa

Den gamle arbeidermessa i Sverdrupbyen tar inn vann. Nå vil eieren av bygget sette i gang tiltak for å redusere vannbelastningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Yury Kononuchenko som kjøpte arbeidermessa i vår, søker nå Riksantikvaren om å sette i gang tiltak for å bevare det verneverdige bygget. Først og fremst vil han hindre vann å trenge inn i det.
Den eldste delen av arbeidermessa ble oppført av Store Norske i 1939 som en del av Sverdrupbyen ved Gruve 1B, og er sammen med tilbygg automatisk fredet. Bygningen har en støpt kjeller, og et overbygg av treverk og blir nå brukt som kaldtlager.

Anbefaler tiltaket
Kononuchenko har søkt om å drenere terrenget rundt bygget. Det vil si at terrenget på vestsiden av bygget senkes med omlag en halv meter med gradvis fall fra ytterveggen. Fem meter fra veggen skal det lages en drensgrøft som kan ta av for vannet. Mellom drensgrøfta og veggen skal det legges en membran som hindrer overflatevann i å trenge ned i grunnmuren. I tillegg til at vann kan føre til råte i treverket, trenger det også inn i grunnmuren og fører til frostsprenging og vannansamlinger i kjelleren.
I sin anbefaling til Riksantikvaren skriver Sysselmannen:
«Terrengsenkingen er en slags tilbakeføring, som er positiv både bygningsteknisk og kulturhistorisk. Sysselmannen anbefaler tiltaket».

Ikke takrenner
Kononuchenko ønsker også å etablere takrenner for å hindre at vann renner ned på husveggen. Dette tiltaket fraråder imidlertid Sysselmannen.
Under befaringen av bygget fant Sysselmannen at kjelleretasjen hadde betydelige setningssprekker, både i betongvegger og innvendige skillevegger av teglstein.
«Man bør undersøke hvor aktive setningene er, enten ved systematiske målinger over tid og/eller oppsetting av gipsplomber over sprekkene. Nye bevegelser vil kunne måles i plombene», skriver Sysselmannen.

Raser ikke
– Per i dag er bygget oppreist, men om setningsskadene skulle utvikle seg raskt vil det bli et større problem, sier kulturminnerådgiver Siri Hoem hos Sysselmannen.
Hun sier at det ikke er fare for at bygget skal rase sammen, men muren har sprekker som er et par centimeter brede, og om de skulle bli mye større vil det gjøre muren mindre stabil.
– Derfor er det viktig å holde øye med dem og sette i gang tiltak som kan hindre skadene i å utvikle seg, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!