Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil tette arbeidermessa

 

Vil tette arbeidermessa

Den gamle arbeidermessa i Sverdrupbyen tar inn vann. Nå vil eieren av bygget sette i gang tiltak for å redusere vannbelastningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Yury Kononuchenko som kjøpte arbeidermessa i vår, søker nå Riksantikvaren om å sette i gang tiltak for å bevare det verneverdige bygget. Først og fremst vil han hindre vann å trenge inn i det.
Den eldste delen av arbeidermessa ble oppført av Store Norske i 1939 som en del av Sverdrupbyen ved Gruve 1B, og er sammen med tilbygg automatisk fredet. Bygningen har en støpt kjeller, og et overbygg av treverk og blir nå brukt som kaldtlager.

Anbefaler tiltaket
Kononuchenko har søkt om å drenere terrenget rundt bygget. Det vil si at terrenget på vestsiden av bygget senkes med omlag en halv meter med gradvis fall fra ytterveggen. Fem meter fra veggen skal det lages en drensgrøft som kan ta av for vannet. Mellom drensgrøfta og veggen skal det legges en membran som hindrer overflatevann i å trenge ned i grunnmuren. I tillegg til at vann kan føre til råte i treverket, trenger det også inn i grunnmuren og fører til frostsprenging og vannansamlinger i kjelleren.
I sin anbefaling til Riksantikvaren skriver Sysselmannen:
«Terrengsenkingen er en slags tilbakeføring, som er positiv både bygningsteknisk og kulturhistorisk. Sysselmannen anbefaler tiltaket».

Ikke takrenner
Kononuchenko ønsker også å etablere takrenner for å hindre at vann renner ned på husveggen. Dette tiltaket fraråder imidlertid Sysselmannen.
Under befaringen av bygget fant Sysselmannen at kjelleretasjen hadde betydelige setningssprekker, både i betongvegger og innvendige skillevegger av teglstein.
«Man bør undersøke hvor aktive setningene er, enten ved systematiske målinger over tid og/eller oppsetting av gipsplomber over sprekkene. Nye bevegelser vil kunne måles i plombene», skriver Sysselmannen.

Raser ikke
– Per i dag er bygget oppreist, men om setningsskadene skulle utvikle seg raskt vil det bli et større problem, sier kulturminnerådgiver Siri Hoem hos Sysselmannen.
Hun sier at det ikke er fare for at bygget skal rase sammen, men muren har sprekker som er et par centimeter brede, og om de skulle bli mye større vil det gjøre muren mindre stabil.
– Derfor er det viktig å holde øye med dem og sette i gang tiltak som kan hindre skadene i å utvikle seg, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!