Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ta over etter Kristoffersen

Arild Olsen har brukt lang tid på å bestemme seg. Nå går han fullt inn for å få tillit som lokalstyreleder etter høstens kommune- og fylkestingsvalg. FOTO: Christopher Engås

Vil ta over etter Kristoffersen

Arild Olsen (37) vil bli Longyearbyens neste lokalstyreleder. Arbeiderpartimannen mener han har erfaring nok til å vite hva som trengs, og evnene som skal til for å få ting gjort.

Tekst:

Publisert:

– Jeg er veldig interessert i Longyearbyen og Svalbard, og har bodd her i 15 år. De siste fem årene har jeg vært leder i Longyearbyen arbeiderforening, hovedtillitsvalgt i Store Norske og styremedlem. Ut fra det mener jeg at jeg har tyngden til å kunne ta på meg vervet som lokalstyreleder, sier Arild Olsen, som også har representert partiet sitt i lokalstyret de siste fire årene.

Bygge videre

Arbeiderpartiet er i dag det desidert største partiet i lokalstyret, med sju av de femten representantene. Lokalstyreleder Christin Kristoffersen varslet i vinter at hun skal flytte til fastlandet til høsten, og at hun dermed ikke er aktuell som partiets toppkandidat ved kommune- og fylkestingsvalget til høsten.

Arild Olsen mener at han, dersom han blir lokalstyreleder, vil komme til dekket bord.

– Mye er gjort i inneværende periode, og da tenker jeg spesielt på arbeidet med strategisk næringsplan og havneplan. Partiprogrammet er ei klar rettesnor, men de steinene som er lagt av sittende lokalstyre skal også bygges videre på, og forsterkes, sier Olsen.

Ikke SNSKs mann

Allerede har Arild Olsen blitt møtte med reaksjoner på at han kommer rett fra en sentral posisjon i Store Norske, og at han derfor blir «deres mann» i toppjobben, dersom Arbeiderpartiet vinner til høsten. Dette avviser han.

– Å framstå som Store Norskes mann i en jobb som dette vil være politisk selvmord. Men jeg kjenner hjørnesteinsbedriften godt, og det mener jeg bare kan være en stor fordel. Jeg har vært med på opp- og nedturene, og kjenner behovene til selskapet. Derfor behøver jeg ikke bruke så mye tid på dette. Men det er åpenbart at jeg anser Store Norske som en viktig lverandør av velferd og vekst i Longyearbyen også i årene som kommer, sier Olsen.

– Jeg ønsker at Store Norske forblir sterkt, men vi må også fortsette med å bygge opp om det som er rundt, legger han til.

Flere bein

Og det er de andre næringene Arild Olsen er mest opptatt av for øyeblikket. Han sier rett ut at en stor del av oppgaven for et lokalstyre under hans ledelse blir å gjøre næringslivet i Longyearbyen mer robust, og mindre avhengig av kullselskapet.

– Jeg har med selvsyn sett hvor sensitivt og skjørt dette samfunnet er. Oppturer for Store Norske betyr optimisme i lokalsamfunnet, og nedturer betyr pessimisme. Derfor gjelder det å spre innsatsen i større grad. For eksempel må vi få mest mulig ut av de investeringene som er bebudet i havna, og sørge for at vi har kontroll med utviklingen, sier han.

– Betyr dette at du ikke er en utpreget tilhenger av privatisering?

– Nei, vi må ha politisk kontroll. Vi kan gjerne samarbeide med private aktører, men kontrollen skal være hos folket gjennom de politisk valgte organene.

Annen ledertype

Arild Olsen skryter av den jobben Christin Kristoffersen har gjort, men han nøler likevel ikke med å si at han er en helt annen type.

– Jeg kan nok si allerede nå at jeg, hvis jeg får jobben, vil jeg være mye mer til stede i byen. Familie og tilstedeværelse i det daglige er viktig for meg, og dessuten har Kristoffersen gjort mye av det arbeidet som måtte gjøres i sentrale strøk, sier Olsen.

– Hva med din egen familie?

– Min samboer har vært personalsjef i Kragerø kommune det siste året, men flytter nå opp igjen sammen med dattera vår. At det skulle gå i orden har vært ei forutsetning for at jeg skulle takke ja til dette vervet, sier Olsen som også har ei datter på 17 år.

Familiesituasjonen har gjort at det har tatt lang tid for Olsen å bestemme seg, men også det faktum at han er midt i sin tredje periode som hovedtillitsvalgt i Store Norske har vært en tankevekker.

– Jeg har ruget lenge på dette. Men jeg er overbevist om at Store Norske vil komme seg gjennom denne kneika. Det blir tøffe tak, men med den siste omstillingspakken tror jeg mye skal gå i boks, sier Arild Olsen.

Ap-listen

Svalbard Arbeiderparti går til valg med følgende liste.

1. Arild Olsen

2. Elise Strømseng

3. Øyvind Snibsøer

4. Bente Næverdal

5. Odd Gunnar B. Braathen

6. Gustav Halsvik

7. Pål Øyvind Berg

8. Tone Løvberg

9. Marcus Beck Mikalsen

10. Tora Hultgreen

11. Svein Jonny Albrigtsen

12. Ottar Svensen

13. Wiggo Lund

14. Jørn Hansen

Nøkkelord

Se bildet større

Bente Næverdal står på 6. plass på Arbeiderpartiets liste i Longyearbyen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Elise Strømseng står på 2. plass på Arbeiderpartiets liste i Longyearbyen. FOTO: Monika Aaserud

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!