Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil ta imot verdens øyne på en god måte

Sigmund Andersen i ANG-studiet (t.v.) og reiselivssjef Ronny Brunvoll på sletta hvor fellesarrangementet holdes. Solformørkelsen blir synlig mellom fjellene i bakgrunnen. FOTO: Christopher Engås

Vil ta imot verdens øyne på en god måte

Ronny Brunvoll i Visit Svalbard har arbeidet med solformørkelsen i over ett år. Hans primære mål har vært å sørge for at Longyearbyen framstår som et godt vertskap.

Tekst:

Publisert:

Det er mange år siden hotellene i Longyearbyen begynte å merke at et spesielt fenomen skal skje på himmelen 20. mars i år. Allerede våren 2013 meldte Svalbardposten om at alle hotellsenger var utsolgt.

Lokalsamfunnet har vært avventende, men det siste året har ting begynt å skje.

Mange involvert

– Dette er egentlig ikke noe som et reiselivsselskap skal håndtere alene, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll.

For et år siden tok han initiativ til en diskusjon, og inviterte alle tenkelige relevante aktører til et møte hvor man skulle diskutere håndteringen av solformørkelsen.

– Tanken var å få en samordnet tankegang, slik at vi i sum kunne få Longyearbyen til å framstå på en bra måte – også med tanke på beredskap. Etter hvert er jeg blitt fornøyd med responsen og resultatet, og jeg føler at vi er godt rustet til denne meget spesielle begivenheten, sier han.

Fellesarrangement

Reiselivssjefen ønsket primært å få til et felles arrangement i det offentlige rom, for de som ikke er tilknyttet et reiselivsselskap med et lukket program. Han luftet ideen til Arctic Nature Guide-studiet (ANG), og fikk respons.

– Det er jeg veldig glad for. Det handler om å framstå som et godt vertskap til de mange som kommer reisende til Longyearbyen for å overvære solformørkelsen. Her kan alle være, det blir tilgang på telt hvor folk kan varme seg, det blir mat og drikke å få kjøpt, og det blir tilgang på toalettfasiliteter, sier han.

Fellesarrangementet holdes på tundraen øst for snøskuterutleiefirmaene ved Sjøskrenten, og enda lenger øst har Store Norske stilt områder til disposisjon for de som vil sette opp telt eller oppholde seg.

Ingen anelse

Reiselivssjefen har mange års erfaring bak seg i bransjen, men har aldri opplevd noe lignende. En solformørkelse er ikke noe som skjer regelmessig, derfor har mange av forberedelsene blitt preget av skuldertrekk med et tilhørende “har ingen anelse”.

– Vi har ingen anelse om hvor mange som kommer, vi vet ikke hva slags behov som vil oppstå under solformørkelsen og i dagene rundt den, og vi har absolutt ingen anelse om hvilken effekt denne begivenheten vil ha på Svalbard som reiselivsmål i det lange løp, sier Brunvoll.

Selv om den langsiktige gevinsten kan vise seg å være liten, har Brunvoll vært opptatt av å unngå negativ publisitet rundt Longyearbyen som vertskap. Det kunne blitt ødeleggende i det lange løp.

Snapchat-hendelse

Brunvoll kaller solformørkelsen for en «snapchat-hendelse» i og med at den kommer og går så fort, og at noe lignende ikke kommer igjen i overskuelig framtid. Han er trygg på at besøkende vil finne mye å glede seg over.

– Svalbard Museum og Unis har vært flinke til å sette opp både forelesninger og utstillinger. I tillegg har våre russiske og ukrainske venner i Barentsburg satt opp et fint program, og kommer til å innlosjere folk i nyoppussede lokaler.

Visit Svalbard utvider sine åpningstider kraftig i dagene før og etter solformørkelsen. Når flyene lander skal folk fra reiselivsselskapet være på flyplassen for å dele ut brosjyrer, og ellers skal man være så tilgjengelig som mulig for å ta hånd om alle tenkelige situasjoner.

– Problemet her har igjen vært at vi ikke vet hvilke spørsmål og problemstillinger som vil oppstå. Men vi skal gjøre vårt beste, og jeg føler at vi er rustet til å håndtere det aller meste, sier han.

– Dette høres ut som mye arbeid for en svært kortsiktig gevinst?

– Neida. Gode bilder ut i verden av en fantastisk solformørkelse og folk som har det kjempefint på Svalbard er verdifulle i reiselivssammenheng. Dette er en kjempestor dugnad, der vi sørger for å framstå best mulig når vi har verdens øyne rettet mot oss i noen minutter, sier Ronny Brunvoll i Visit Svalbard.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!