Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil styrke polarforskningen

 

Vil styrke polarforskningen

Regjeringen ønsker å styrke kunnskapen om og forskningen på polarområdene. Også behovet for et nytt isgående forskningsfartøy skal utredes. Se presentasjonen i Tromsø her!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Les hele strategi-dokumentet her!

– Vårt mål er at Norge skal være helt i front internasjonalt når det gjelder utvikling av kunnskap om, for og i nordområdene, sa kunnskapsminister Øystein Djupedal da nordområdestrategien ble presentert i dag.

Mobiliserer
I strategien legger regjeringen vekt på at en rekke kunnskapsområder må styrkes for at ambisjonene i nordområdepolitikken skal kunne realiseres.
– Vi har internasjonalt ledende forskningsmiljøer i Norge på mange felt som er relevante for nordområdene, og vi må mobilisere de beste forskningsmiljøene over hele landet for å møte kunnskapsutfordringene vi står overfor i nord, sier Djupedal.

Norges ansvar
– Klimaforskning i polarområdene gir oss viktig informasjon om utviklingen i miljø- og klimaendringer. Her har Norge et særlig ansvar som polarnasjon. Vi har gode forutsetninger for å bidra til den globale kunnskapsutviklingen, blant annet gjennom utdannings- og forskningsmiljøene på Svalbard, sier Djupedal.
Regjeringen vil legge til rette for at forskningsmulighetene på Svalbard blir utnyttet enda bedre både av norske og utenlandske forskere i årene fremover, og har allerede lansert en storsatsing på polarforskning gjennom Norges deltakelse i Det Internasjonale Polaråret, IPY.

Nytt skip
Regjeringen vil også utrede behovet for et moderne isgående forskningsfartøy som er egnet til å operere langt mot nord. Et slikt skip vil bidra til nødvendig informasjon for politiske beslutninger og forvaltning av nordområdene, skriver regjeringen i en pressemelding. Det gjelder utviklingen av petroleumsnæringen og fiskerinæringen og overvåking og økt forståelse av miljø, klima og ressursene i nord.

Omfattende undersøkelser
Det er ifølge regjeringen behov for omfattende geologisk kartlegging i nordområdene. Et flerbruksskip med muligheter til å gå gjennom tykk is og med utstyr til å foreta grunne boringer og innsamling av seismikk vil bety mye for den geologiske kartleggingen, mener regjeringen. Et nytt forskningsfartøy vil også være viktig i forbindelse med undervisning og utdanning, står det i pressemeldingen.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!