Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil styrke polarforskningen

 

Vil styrke polarforskningen

Regjeringen ønsker å styrke kunnskapen om og forskningen på polarområdene. Også behovet for et nytt isgående forskningsfartøy skal utredes. Se presentasjonen i Tromsø her!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Les hele strategi-dokumentet her!

– Vårt mål er at Norge skal være helt i front internasjonalt når det gjelder utvikling av kunnskap om, for og i nordområdene, sa kunnskapsminister Øystein Djupedal da nordområdestrategien ble presentert i dag.

Mobiliserer
I strategien legger regjeringen vekt på at en rekke kunnskapsområder må styrkes for at ambisjonene i nordområdepolitikken skal kunne realiseres.
– Vi har internasjonalt ledende forskningsmiljøer i Norge på mange felt som er relevante for nordområdene, og vi må mobilisere de beste forskningsmiljøene over hele landet for å møte kunnskapsutfordringene vi står overfor i nord, sier Djupedal.

Norges ansvar
– Klimaforskning i polarområdene gir oss viktig informasjon om utviklingen i miljø- og klimaendringer. Her har Norge et særlig ansvar som polarnasjon. Vi har gode forutsetninger for å bidra til den globale kunnskapsutviklingen, blant annet gjennom utdannings- og forskningsmiljøene på Svalbard, sier Djupedal.
Regjeringen vil legge til rette for at forskningsmulighetene på Svalbard blir utnyttet enda bedre både av norske og utenlandske forskere i årene fremover, og har allerede lansert en storsatsing på polarforskning gjennom Norges deltakelse i Det Internasjonale Polaråret, IPY.

Nytt skip
Regjeringen vil også utrede behovet for et moderne isgående forskningsfartøy som er egnet til å operere langt mot nord. Et slikt skip vil bidra til nødvendig informasjon for politiske beslutninger og forvaltning av nordområdene, skriver regjeringen i en pressemelding. Det gjelder utviklingen av petroleumsnæringen og fiskerinæringen og overvåking og økt forståelse av miljø, klima og ressursene i nord.

Omfattende undersøkelser
Det er ifølge regjeringen behov for omfattende geologisk kartlegging i nordområdene. Et flerbruksskip med muligheter til å gå gjennom tykk is og med utstyr til å foreta grunne boringer og innsamling av seismikk vil bety mye for den geologiske kartleggingen, mener regjeringen. Et nytt forskningsfartøy vil også være viktig i forbindelse med undervisning og utdanning, står det i pressemeldingen.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!