Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil styrke barnevern

Familie og kulturkomiteen hadde to hektiske dager i Longyearbyen. Fra venstre, LAila Marie Reiertsen (Frp), leder Svein Harberg (H) og Sonja Mandt (Ap). FOTO: Hilde Røsvik

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Tekst:

Publisert:

Komiteen har hatt møter med skolen, barnehagene og de var på besøk i Barentsburg. De ser en rekke utfordringer og ikke minst et behov for å skape holdninger og komme i forkant av problemstillinger. Av 1.000 nye øremerkede stillinger i barnevernet på fastlandet har ingen kommet til Svalbard. Det reagerer komiteen på.

– Dette har på mange måter vært en ahaopplevelse for oss. Vi ser at vi må ta et overordnet ansvar for å lage et velfungerende system på Svalbard, sier Harberg.

De sier at de forstår at det kan være utfordrende å drive barnevern uten mulighet til et interkommunalt samarbeid på samme måte som på fastlandet.

Mer midler
I løpet av vinteren skal det legges fram en ny barnevernsmelding som vil peke på det overordnete ansvaret. Harberg vil informere barne og likestilllingsminister, Solveig Horne om de spesielle behovene.

– Vi må utfordre statsråden både når det gjelder høstens budsjett og barnevernsmeldingen og få inn noen merknader som gjelder utfordringene på Svalbard. Så lenge Longyearbyen lokalstyre (LL) ikke har mulighet til å bemanne opp selv så har vi tenkt å følge opp denne problemstillingen med statsråden, sier Laila Marie Reiertsen (Frp).

Barentsburg
Et økende antall barn i Barentsburg ser de som en stor utfordring. Bedre bolig- og livsstandard ser ut til å trekke flere familier oppover.

– Det er viktig å bygge videre rundt skolen og barnehagen som en ressurs, og bygge opp holdninger. Det er et viktig sted for å fange opp barn som har problemer av ulike slag. Det er viktig at de ansatte er oppdatert, har gode rutiner og tar et ansvar for å melde fra, sier Sonja Mandt (Ap).

Besøkte mange

Komiteen sier de fikk et godt innblikk i lokalsamfunnets utfordringer i hverdagen. I tillegg til møter med lokalstyret og Sysselmannen besøkte de Svalbard museum, kunsthallen, Gruve 3, Frølageret og Store Norske Kullkompani.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!