Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil styrke barnevern

Familie og kulturkomiteen hadde to hektiske dager i Longyearbyen. Fra venstre, LAila Marie Reiertsen (Frp), leder Svein Harberg (H) og Sonja Mandt (Ap). FOTO: Hilde Røsvik

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Komiteen har hatt møter med skolen, barnehagene og de var på besøk i Barentsburg. De ser en rekke utfordringer og ikke minst et behov for å skape holdninger og komme i forkant av problemstillinger. Av 1.000 nye øremerkede stillinger i barnevernet på fastlandet har ingen kommet til Svalbard. Det reagerer komiteen på.

– Dette har på mange måter vært en ahaopplevelse for oss. Vi ser at vi må ta et overordnet ansvar for å lage et velfungerende system på Svalbard, sier Harberg.

De sier at de forstår at det kan være utfordrende å drive barnevern uten mulighet til et interkommunalt samarbeid på samme måte som på fastlandet.

Mer midler
I løpet av vinteren skal det legges fram en ny barnevernsmelding som vil peke på det overordnete ansvaret. Harberg vil informere barne og likestilllingsminister, Solveig Horne om de spesielle behovene.

– Vi må utfordre statsråden både når det gjelder høstens budsjett og barnevernsmeldingen og få inn noen merknader som gjelder utfordringene på Svalbard. Så lenge Longyearbyen lokalstyre (LL) ikke har mulighet til å bemanne opp selv så har vi tenkt å følge opp denne problemstillingen med statsråden, sier Laila Marie Reiertsen (Frp).

Barentsburg
Et økende antall barn i Barentsburg ser de som en stor utfordring. Bedre bolig- og livsstandard ser ut til å trekke flere familier oppover.

– Det er viktig å bygge videre rundt skolen og barnehagen som en ressurs, og bygge opp holdninger. Det er et viktig sted for å fange opp barn som har problemer av ulike slag. Det er viktig at de ansatte er oppdatert, har gode rutiner og tar et ansvar for å melde fra, sier Sonja Mandt (Ap).

Besøkte mange

Komiteen sier de fikk et godt innblikk i lokalsamfunnets utfordringer i hverdagen. I tillegg til møter med lokalstyret og Sysselmannen besøkte de Svalbard museum, kunsthallen, Gruve 3, Frølageret og Store Norske Kullkompani.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!