Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil styrke barnevern

Familie og kulturkomiteen hadde to hektiske dager i Longyearbyen. Fra venstre, LAila Marie Reiertsen (Frp), leder Svein Harberg (H) og Sonja Mandt (Ap). FOTO: Hilde Røsvik

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Tekst:

Publisert:

Komiteen har hatt møter med skolen, barnehagene og de var på besøk i Barentsburg. De ser en rekke utfordringer og ikke minst et behov for å skape holdninger og komme i forkant av problemstillinger. Av 1.000 nye øremerkede stillinger i barnevernet på fastlandet har ingen kommet til Svalbard. Det reagerer komiteen på.

– Dette har på mange måter vært en ahaopplevelse for oss. Vi ser at vi må ta et overordnet ansvar for å lage et velfungerende system på Svalbard, sier Harberg.

De sier at de forstår at det kan være utfordrende å drive barnevern uten mulighet til et interkommunalt samarbeid på samme måte som på fastlandet.

Mer midler
I løpet av vinteren skal det legges fram en ny barnevernsmelding som vil peke på det overordnete ansvaret. Harberg vil informere barne og likestilllingsminister, Solveig Horne om de spesielle behovene.

– Vi må utfordre statsråden både når det gjelder høstens budsjett og barnevernsmeldingen og få inn noen merknader som gjelder utfordringene på Svalbard. Så lenge Longyearbyen lokalstyre (LL) ikke har mulighet til å bemanne opp selv så har vi tenkt å følge opp denne problemstillingen med statsråden, sier Laila Marie Reiertsen (Frp).

Barentsburg
Et økende antall barn i Barentsburg ser de som en stor utfordring. Bedre bolig- og livsstandard ser ut til å trekke flere familier oppover.

– Det er viktig å bygge videre rundt skolen og barnehagen som en ressurs, og bygge opp holdninger. Det er et viktig sted for å fange opp barn som har problemer av ulike slag. Det er viktig at de ansatte er oppdatert, har gode rutiner og tar et ansvar for å melde fra, sier Sonja Mandt (Ap).

Besøkte mange

Komiteen sier de fikk et godt innblikk i lokalsamfunnets utfordringer i hverdagen. I tillegg til møter med lokalstyret og Sysselmannen besøkte de Svalbard museum, kunsthallen, Gruve 3, Frølageret og Store Norske Kullkompani.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!