Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil stenge postkassen

Postkassen tiltrekker seg oppmerksomhet. Men problemet er at enkelte slipper ferdig frankert post i den i troen på at kassen tilhører Posten. FOTO: Christopher Engås

Vil stenge postkassen

Enkelte tror den tilhøer Posten, og legger ferdig frankerte brev i den.

Tekst:

Publisert:

Ingen vet hvor mange brev som puttes ned i kassen, og om de noen gang kommer frem til mottakeren.

– For oss er det viktig å poengtere at dette ikke er noen postkasse. Vi har oppfordret eieren til enten å stenge den, eller henge opp tydelig informasjon på flere språk at dette ikke er noen postkasse, sier daglig leder Oddny Slatlem ved Longyearbyen postkontor som har tatt opp problemet med postkassens eier.

Julenisse-idé

Like før jul i 2013 fikk den Hong Kong baserte forretningskvinnen Po Lin Lee satt opp en 9,3 meter høy og knallrød postkasse i Sjøområdet. Kassen er behørig merket med «Post», «Julenisse Byen Longyearbyen», flagg fra mange nasjoner og oppfordring om å sende brev til julenissen.

– Helt siden jeg var ei lita jente har jeg visst at julenissen kommer fra Nordpolen. Dette er den nordligste byen i verden, så da må jo julenissen bo her, sa Po Lin Lee da postkassen ble tatt i bruk.

Hennes hensikt var at det synlige byggverket skulle være en hyggelig gave til Longyearbyen. Hennes håp er at initiativ som dette skal bli tatt godt i mot av turister og skape økt aktivitet.

– Ikke oss

– Dette har ingenting med Pos­ten å gjøre, selv om postkassen er rød og ligner på våre, sier Oddny Slatlem.

Det er ingen tvil om at tilreisende benytter kassen. Kanskje setter de også på frimerker i håp om at brevet skal nå mottakeren. Ved noen tilfeller har Po Lin Lee kommet med frankerte brev til posthuset, men dette skjer ikke regelmessig.

– Når hun ikke er i Longyearbyen blir brev liggende i månedsvis. Noen tror nok at dette er Postens ansvar, men det er det ikke, sier Slatlem. Hun registrer at oppfordringen til å stenge kassen ikke er blitt etterkommet.

Posten bekymret

Også Posten Norge er kjent med problemet, men kan lite gjøre.

– Foreløpig har vi ikke gått til kraftigere skritt enn å oppfordre eieren til å stenge postkassen. Vi er bekymret for at folk tror at de kan postlegge ting i den enorme røde kassen, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Ifølge Eckhoff finnes det i lovverket ingen forbud mot at private kan lage sin egen postkasse å sette den opp. Selv om røde postkasser generelt brukes til å poste brev, ikke motta, så kan ingen utenom grunneier eller kommunen med loven i hånd nekte private å sette opp en rød kasse, uansett hvor stor den er.

Postkassens eier, Po Lin Lee, har hittil ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Se bildet større

Po Lin Lee under bygging av postkassen i 2013. Hennes intensjon var at den prangende installasjonen skulle være en gave til byen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!