Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil stenge østlige områder

Om forslaget går gjennom vil øya Langåra i Tusenøyane, som her besøkes av fastboende på Svalbard, bli stengt sammen med en rekke andre øyer og landområder. FOTO: Birger Amundsen

Vil stenge østlige områder

Sysselmannen foreslår å stenge store områder av Øst-Svalbard for alle andre enn utvalgte forskere. Det skaper strid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2011 kl 16:22

I forslaget fra Sysselmannen vil den sentrale delen av Edgeøya stenges for alle andre enn enkelte forskere. Det samme gjelder Tusenøyane og havområdet rundt denne store øygruppa like sør for Edgeøya. To store områder på Nordaustlandet foreslås også stengt med status som referanseområder for forskning. Ett i vest, som omfatter deler av Murchisonfjorden og Lady Franklinfjorden, og ett i øst, fra Duvefjorden og østover.

Forslaget framkommer i et notat i forbindelse med arbeidet med en forvaltningsplan for naturreservatene på Øst-Svalbard. Notatet med tittelen «Utkast til ferdselsregime for Øst-Svalbard» er et internt dokument Svalbardposten har fått tak i, datert 19. september 2011.

Kontroversielt

Diskusjonen om det fremtidige vernet av Øst-Svalbard har alt pågått i lang tid, og vil utvilsomt fortsette fram til planen er spikret en gang neste høst.

Begrepet «referanseområde» er det mest kontroversielle ved hele prosessen, fordi ingen har vært i stand til å definere begrepet.

– Vi har hele tiden stilt spørsmål om hva referanseområde betyr. Det er et vagt, utydelig og kunstig begrep, sier administrerende direktør Gunnar Sand ved Unis.

Begrunnelse mangler

Generalsekretær Frigg Jørgensen i Aeco, organisasjonen for cruisenæringen på Svalbard, mener at den faglige begrunnelsen for å stenge slike store områder mangler.

– Vi har også problemer med å se konflikten mellom turisme og forskning, som er argumentet for at alle andre skal stenges ute fra store områder. Begrunnelsen er svak og vi kommer ikke til å akseptere dette, fastslår Jørgensen.

Både Unis og Aeco er med i arbeidet med forvaltningsplanen. Det samme er Bjørn Fjukstad, tidligere kullarbeider og lokalstyreleder i Longyearbyen, nå pensjonist. Fjukstad sitter i en arbeidsgruppe som representant for lokalbefolkningen på Svalbard. Også han tar avstand fra planen om å stenge lokalbefolkningen på Svalbard ute fra store områder av landet de bor i.

Forkastet forslag

Det er den økende ferdselen i de østlige områdene av Svalbard som er årsaken til at Miljøverndepartementet (MD) krever en forvaltningsplan. Turister på reise med de mange kystcruiseskipene utgjør den største gruppen.

Ifølge arbeidsnotatet fra Sysselmannen skal forvaltningsplanen «sikre at verneverdiene blir ivaretatt og at framtidig bruk av områdene er i tråd med verneformålet».

Les mer om dette i Svalbardposten. Delta også i vår nettavstemming om saken.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!