Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil stenge østlige områder

Om forslaget går gjennom vil øya Langåra i Tusenøyane, som her besøkes av fastboende på Svalbard, bli stengt sammen med en rekke andre øyer og landområder. FOTO: Birger Amundsen

Vil stenge østlige områder

Sysselmannen foreslår å stenge store områder av Øst-Svalbard for alle andre enn utvalgte forskere. Det skaper strid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.09.2011 kl 16:22

I forslaget fra Sysselmannen vil den sentrale delen av Edgeøya stenges for alle andre enn enkelte forskere. Det samme gjelder Tusenøyane og havområdet rundt denne store øygruppa like sør for Edgeøya. To store områder på Nordaustlandet foreslås også stengt med status som referanseområder for forskning. Ett i vest, som omfatter deler av Murchisonfjorden og Lady Franklinfjorden, og ett i øst, fra Duvefjorden og østover.

Forslaget framkommer i et notat i forbindelse med arbeidet med en forvaltningsplan for naturreservatene på Øst-Svalbard. Notatet med tittelen «Utkast til ferdselsregime for Øst-Svalbard» er et internt dokument Svalbardposten har fått tak i, datert 19. september 2011.

Kontroversielt

Diskusjonen om det fremtidige vernet av Øst-Svalbard har alt pågått i lang tid, og vil utvilsomt fortsette fram til planen er spikret en gang neste høst.

Begrepet «referanseområde» er det mest kontroversielle ved hele prosessen, fordi ingen har vært i stand til å definere begrepet.

– Vi har hele tiden stilt spørsmål om hva referanseområde betyr. Det er et vagt, utydelig og kunstig begrep, sier administrerende direktør Gunnar Sand ved Unis.

Begrunnelse mangler

Generalsekretær Frigg Jørgensen i Aeco, organisasjonen for cruisenæringen på Svalbard, mener at den faglige begrunnelsen for å stenge slike store områder mangler.

– Vi har også problemer med å se konflikten mellom turisme og forskning, som er argumentet for at alle andre skal stenges ute fra store områder. Begrunnelsen er svak og vi kommer ikke til å akseptere dette, fastslår Jørgensen.

Både Unis og Aeco er med i arbeidet med forvaltningsplanen. Det samme er Bjørn Fjukstad, tidligere kullarbeider og lokalstyreleder i Longyearbyen, nå pensjonist. Fjukstad sitter i en arbeidsgruppe som representant for lokalbefolkningen på Svalbard. Også han tar avstand fra planen om å stenge lokalbefolkningen på Svalbard ute fra store områder av landet de bor i.

Forkastet forslag

Det er den økende ferdselen i de østlige områdene av Svalbard som er årsaken til at Miljøverndepartementet (MD) krever en forvaltningsplan. Turister på reise med de mange kystcruiseskipene utgjør den største gruppen.

Ifølge arbeidsnotatet fra Sysselmannen skal forvaltningsplanen «sikre at verneverdiene blir ivaretatt og at framtidig bruk av områdene er i tråd med verneformålet».

Les mer om dette i Svalbardposten. Delta også i vår nettavstemming om saken.

Siste nytt i Nyheter

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!