Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil stenge kullgruvene

Miljøpartiet De Grønne vil legge ned driften av kullgruvene på Svalbard. Her fra oppfaringen i Lunckefjellet. FOTO: Store Norske

Vil stenge kullgruvene

Landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne ber Stortingets starte avviklingen av gruvedriften på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Partiet hadde landsmøte i helga, og her var blant annet kullgruvene på Svalbard tema. Partiet med stortingsrerpesentant Rasmus Hansson i spissen, har tidligere tatt til orde for å stenge kullgruvene på Svalbard. Vedtaket er derfor ikke uventet.

-I strid med målene
I resolusjonen peker landsmøtet på at Store Norske i mange år har mottatt millioner av kroner i driftsstøtte fra staten, at driften av gruvene er i strid med Norges ambisjoner for miljøet og at dette ikke kan fortsette.

”Å avvikle norsk kullgruvedrift vil sende et kraftig signal til omverdenen om at Norge mener alvor med sin omlegging av energisektoren, og det vil kunne inspirere andre land til å følge etter, heter det i landsmøtevedtaket. (…) Miljøpartiet De Grønne mener derfor at Stortinget må innlede avviklingen av norsk kullgruvedrift på Svalbard”, heter det i landsmøtevedtaket, hvor partiet peker på at Store Norske har to kullgruver.

For tiden har selskapet faktisk tre, etter åpningen av Lunckefjellet og fram til at Svea Nord er utdrevet.

LES OGSÅ: Vil avvikle kulldriften

Nei til sjødeponier
Landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne vil også gjøre sjødeponier fra gruvedriften ulovlige og krever stans i planene om sjødeponi i Førdefjorden og Repparfjorden.

I stedet bør masser fra gruveinsdustrien brukes som restmasser på land, eller deponeres i kunstige ferskvannsdeponier, hvor massen renses og det også utvinnes mineraler fra avrenningen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!