Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil stenge kullgruvene

Miljøpartiet De Grønne vil legge ned driften av kullgruvene på Svalbard. Her fra oppfaringen i Lunckefjellet. FOTO: Store Norske

Vil stenge kullgruvene

Landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne ber Stortingets starte avviklingen av gruvedriften på Svalbard.

Partiet hadde landsmøte i helga, og her var blant annet kullgruvene på Svalbard tema. Partiet med stortingsrerpesentant Rasmus Hansson i spissen, har tidligere tatt til orde for å stenge kullgruvene på Svalbard. Vedtaket er derfor ikke uventet.

-I strid med målene
I resolusjonen peker landsmøtet på at Store Norske i mange år har mottatt millioner av kroner i driftsstøtte fra staten, at driften av gruvene er i strid med Norges ambisjoner for miljøet og at dette ikke kan fortsette.

”Å avvikle norsk kullgruvedrift vil sende et kraftig signal til omverdenen om at Norge mener alvor med sin omlegging av energisektoren, og det vil kunne inspirere andre land til å følge etter, heter det i landsmøtevedtaket. (…) Miljøpartiet De Grønne mener derfor at Stortinget må innlede avviklingen av norsk kullgruvedrift på Svalbard”, heter det i landsmøtevedtaket, hvor partiet peker på at Store Norske har to kullgruver.

For tiden har selskapet faktisk tre, etter åpningen av Lunckefjellet og fram til at Svea Nord er utdrevet.

LES OGSÅ: Vil avvikle kulldriften

Nei til sjødeponier
Landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne vil også gjøre sjødeponier fra gruvedriften ulovlige og krever stans i planene om sjødeponi i Førdefjorden og Repparfjorden.

I stedet bør masser fra gruveinsdustrien brukes som restmasser på land, eller deponeres i kunstige ferskvannsdeponier, hvor massen renses og det også utvinnes mineraler fra avrenningen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!