Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil stenge for skutertrafikk

Området: Helvetiadalen og De Geerdalen, midt i bildet, foreslås stengt for skutertrafikk. FOTO: Birger Amundsen

Vil stenge for skutertrafikk

Sysselmannen foreslår i et notat til Miljøverndepartementet å stenge Helvetiadalen og De Geerdalen for snøskutertrafikk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2013 kl 14:05

Det var under et møte hos Sysselmannen i slutten av desember at forslaget kom fram. Til stede på møtet var representanter for reiselivsnæringen, Miljøverndepartementet (MD) og Direktoratet for naturforvaltning, i tillegg til ansatte hos Sysselmannen. Formålet med møtet var å komme med forslag for tilrettelegging for ikke-motorisert friluftsliv og turisme på Svalbard.


Hunder mot skutere

Under møtet viste reiselivsnæringen til at det var mange hundespann i Bolterdalen, og det ble i den anledning spurt om mulighetene for å vurdere nye områder til ikke-motorisert næringsliv.

«Det ble også diskutert å opprette et nytt ikke-motorisert område fra Helevtiadalen til Elveneset for å få et alternativ til Bolterdalen for hundesledeturer.»

At en eventuell stengning av dalføret vil føre til konflikt med de mange hytteeierne på Vind­odden, som kjører Helvetia­dalen til og fra hyttene, ble ikke diskutert på møtet.

Flere turistoperatører pekte på at mange av de ikke-motoriserte aktivitetene var avhengige av motorferdsel når det gjelder logistikk og transport. En av operatørene var mot forslaget om å stenge Helvetiadalen. Han ønsket heller at det store ikke-motoriserte området mellom Bolterdalen og østkysten av Spitsbergen ble åpnet for skutertrafikk, for å gi flere alternative ruter til østkysten.


Foreslår flere turisthytter

Et annet forslag var å ha flere tilgjengelige turisthytter i nærområdet til Longyearbyen, for å øke mulighetene for ikke-motoriserte turer med mulighet for en pause eller overnatting.

«Sysselmannen mener at dersom det skal bli flere hytter tilgjengelig for ikke-motorisert ferdsel, kan dette skje gjennom at foreninger kjøper hytter i nærområdet når de selges.»

Det ble vist til at Longyearbyen hundeklubb, Trollsteinens Venner og Longyearbyen feltbiologiske forening har tatt initiativ til ikke-motoriserte aktiviteter.

Sysselmannen kan selv tenke seg å forby skuterferdsel til Nordenskiöldtoppen, samt utvide skyteforbudssonen rundt Longyearbyen.

Forslagene fra møtet er oversendt Miljøverndepartementet. Hva som videre vil skje i saken er ikke klart.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!