Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil stenge for skutertrafikk

Området: Helvetiadalen og De Geerdalen, midt i bildet, foreslås stengt for skutertrafikk. FOTO: Birger Amundsen

Vil stenge for skutertrafikk

Sysselmannen foreslår i et notat til Miljøverndepartementet å stenge Helvetiadalen og De Geerdalen for snøskutertrafikk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2013 kl 14:05

Det var under et møte hos Sysselmannen i slutten av desember at forslaget kom fram. Til stede på møtet var representanter for reiselivsnæringen, Miljøverndepartementet (MD) og Direktoratet for naturforvaltning, i tillegg til ansatte hos Sysselmannen. Formålet med møtet var å komme med forslag for tilrettelegging for ikke-motorisert friluftsliv og turisme på Svalbard.


Hunder mot skutere

Under møtet viste reiselivsnæringen til at det var mange hundespann i Bolterdalen, og det ble i den anledning spurt om mulighetene for å vurdere nye områder til ikke-motorisert næringsliv.

«Det ble også diskutert å opprette et nytt ikke-motorisert område fra Helevtiadalen til Elveneset for å få et alternativ til Bolterdalen for hundesledeturer.»

At en eventuell stengning av dalføret vil føre til konflikt med de mange hytteeierne på Vind­odden, som kjører Helvetia­dalen til og fra hyttene, ble ikke diskutert på møtet.

Flere turistoperatører pekte på at mange av de ikke-motoriserte aktivitetene var avhengige av motorferdsel når det gjelder logistikk og transport. En av operatørene var mot forslaget om å stenge Helvetiadalen. Han ønsket heller at det store ikke-motoriserte området mellom Bolterdalen og østkysten av Spitsbergen ble åpnet for skutertrafikk, for å gi flere alternative ruter til østkysten.


Foreslår flere turisthytter

Et annet forslag var å ha flere tilgjengelige turisthytter i nærområdet til Longyearbyen, for å øke mulighetene for ikke-motoriserte turer med mulighet for en pause eller overnatting.

«Sysselmannen mener at dersom det skal bli flere hytter tilgjengelig for ikke-motorisert ferdsel, kan dette skje gjennom at foreninger kjøper hytter i nærområdet når de selges.»

Det ble vist til at Longyearbyen hundeklubb, Trollsteinens Venner og Longyearbyen feltbiologiske forening har tatt initiativ til ikke-motoriserte aktiviteter.

Sysselmannen kan selv tenke seg å forby skuterferdsel til Nordenskiöldtoppen, samt utvide skyteforbudssonen rundt Longyearbyen.

Forslagene fra møtet er oversendt Miljøverndepartementet. Hva som videre vil skje i saken er ikke klart.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!