Vil stenge for skutertrafikk

Sysselmannen foreslår i et notat til Miljøverndepartementet å stenge Helvetiadalen og De Geerdalen for snøskutertrafikk.

Området: Helvetiadalen og De Geerdalen, midt i bildet, foreslås stengt for skutertrafikk.
Publisert

Det var under et møte hos Sysselmannen i slutten av desember at forslaget kom fram. Til stede på møtet var representanter for reiselivsnæringen, Miljøverndepartementet (MD) og Direktoratet for naturforvaltning, i tillegg til ansatte hos Sysselmannen. Formålet med møtet var å komme med forslag for tilrettelegging for ikke-motorisert friluftsliv og turisme på Svalbard.

Hunder mot skutere

Under møtet viste reiselivsnæringen til at det var mange hundespann i Bolterdalen, og det ble i den anledning spurt om mulighetene for å vurdere nye områder til ikke-motorisert næringsliv.

«Det ble også diskutert å opprette et nytt ikke-motorisert område fra Helevtiadalen til Elveneset for å få et alternativ til Bolterdalen for hundesledeturer.»

At en eventuell stengning av dalføret vil føre til konflikt med de mange hytteeierne på Vind­odden, som kjører Helvetia­dalen til og fra hyttene, ble ikke diskutert på møtet.

Flere turistoperatører pekte på at mange av de ikke-motoriserte aktivitetene var avhengige av motorferdsel når det gjelder logistikk og transport. En av operatørene var mot forslaget om å stenge Helvetiadalen. Han ønsket heller at det store ikke-motoriserte området mellom Bolterdalen og østkysten av Spitsbergen ble åpnet for skutertrafikk, for å gi flere alternative ruter til østkysten.

Foreslår flere turisthytter

Et annet forslag var å ha flere tilgjengelige turisthytter i nærområdet til Longyearbyen, for å øke mulighetene for ikke-motoriserte turer med mulighet for en pause eller overnatting.

«Sysselmannen mener at dersom det skal bli flere hytter tilgjengelig for ikke-motorisert ferdsel, kan dette skje gjennom at foreninger kjøper hytter i nærområdet når de selges.»

Det ble vist til at Longyearbyen hundeklubb, Trollsteinens Venner og Longyearbyen feltbiologiske forening har tatt initiativ til ikke-motoriserte aktiviteter.

Sysselmannen kan selv tenke seg å forby skuterferdsel til Nordenskiöldtoppen, samt utvide skyteforbudssonen rundt Longyearbyen.

Forslagene fra møtet er oversendt Miljøverndepartementet. Hva som videre vil skje i saken er ikke klart.

Powered by Labrador CMS