Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil skjerpe hyttereglene

Det vil bli strengere regler for å eie hytte på Svalbard om Sysselmannen og Direktoratet for naturforvaltning får det som de vil. FOTO: Birger Amundsen

Vil skjerpe hyttereglene

Sysselmannen og Direktoratet for naturforvaltning (DN) vil ha en betydelig innstramming av hyttereglene og stenge Bolterdalen for skutertrafikk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Miljøverndepartementet (MD) har satt i gang arbeid med å endre svalbardmiljøloven. I forslag til departementet går Sysselmannen og DN inn for at eier må selge hytten når han forlater Svalbard:
«Av hensyn til å bevare Svalbards villmarksnatur, mener Sysselmannen og DN det er behov for å se på hvordan regelverket kan bidra til å avdempe presset om oppføring av nye hytter. Vi har kommet til at dette kan skje ved å regulere adgangen til å eie og leie hytte på Svalbard enda strengere enn i dag.»

Må være fastboende
DN går også inn for at tidligere fastboende på Svalbard ikke skal ha samme rettigheter som fastboende, men sidestilles med andre tilreisende.
«Direktoratet vurderer dette som et viktig virkemiddel for å begrense hyttebygging på Svalbard. Med tanke på de høye miljømålene på Svalbard, mener direktoratet at sterke virkemiddel må tas i bruk. I denne sammenheng er det ikke tilstrekkelig tungtveiende grunner til at tidligere fastboende skal ha rett til å eie eller leie egen hytte her.»

Overgangsordning
Samtidig gjør DN det klart at om reglene endres kan de ikke ha tilbakevirkende kraft, og at det etableres overgangsordninger. «DN synes også det er rimelig at de som eier hytte på Svalbard i dag ikke “frarøves” disse gjennom en ny lov.»

Forbud i Bolterdalen
Arbeidet med å revidere svalbardmiljøloven vil også omfatte tilhørende motorferdselforskrift. I den sammenheng vil direktoratet og Sysselmannen at Bolterdalen stenges for all motorisert ferdsel etter 1. mars.
Vinterstid går all trafikk mellom Longyearbyen og Svea via to traseer, med Todalen-Gangdalen som hovedløype og Bolterdalen-Tverrdalen som alternativ dersom vær- og føreforhold gjør det vanskelig å bruke hovedløypa.

Les mer om forslagene til endring av svalbardmiljøloven i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!