Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil sende indere til Unis

Tre av de fire indiske stipendiatene ved Unis venter på utenriksminister Salman Khurshid. Fra venstre: Srikumar Roy, Prasad Rao (ikke stipendiat, ektemann til Meshram), Archana Meshram og Teena Chauhan. Sunil Mundra er den siste indiske stipendiaten på Unis. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Vil sende indere til Unis

India er nyslått observatørstat i Arktisk Råd. Nå oppfordrer utenriksminister Salman Khurshid sine landsmenn til å studere i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Fire indiske stipendiater arbeider for tiden ved Unis. Onsdag fikk de besøk fra øverste hold i hjemlandet da utenriksminister Salman Khurshid var med sin norske kollega Espen Barth Eide til Svalbard.

– Dette er et flott senter. Jeg vil gjerne oppfordre indere til å begynne på Unis. Vi må prøve å få til noen stipender slik at flere kan få muligheten, sa Khurshid.


70 grader forskjell

Utenriksministrene fikk en kort presentasjon av prosjektene som de indiske stipendiatene holdt på med. De var også nysgjerrige på hvordan det var å bo i Longyearbyen.

– Vi har følt oss veldig velkomne fra første stund. Alle her er lette å prate med, og selv om det er en liten by, føler jeg at vi har alt vi trenger, sa biologistudent Archana Meshram, som også hadde med seg ektemannen og sin to måneder gamle datter.

Geologistudent Teena Chauhan var fornøyd med nærheten til naturen hun studerer.

– Det er bare å åpne døra, sa hun og fortalte om da hun ankom i 2011 - midt i mørketida. Temperaturforskjellen var på rundt 70 grader fra India.

De fire studentene kom til Longyearbyen gjennom et norsk-indisk program finansiert av Norges forskningsråd. Hvis indiske myndigheter legger til rette for flere studenter fra det folkerike landet, sier administrerende direktør Ole Arvid Misund ved Unis ja takk til det.

– Studentene våre har funnet seg veldig godt til rette. De holder et faglig veldig høyt nivå, og har vært en berikelse for student- og forskningsmiljøet på Svalbard, sier Misund.


Observatør

Det indiske besøket kan ses i lys av at India i midten av mai ble observatørstat i Arktisk Råd. Tidligere på dagen var de to utenriksministrene i Ny-Ålesund for å besøke den indiske forskningsstasjonen Himadri. Den ble opprettet i 2008. For tiden arbeider det fire forskere der. India har brukt 17 millioner kroner på forskningsstasjonen så langt, og landet har mer på lager. I løpet av de neste fem årene planlegger de å bruke 70 millioner kroner på Himadri.

Til sammen 170 indere har publisert vitenskapelige artikler om arktiske forhold.

I løpet av et par år kan vi føre fire studenter fra Unis til på den lista.

Se bildet større

Den indiske utenriksministeren Salman Khurshid besøkte Unis sammen med den norske utenriksministeren Espen Barth Eide. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Utenriksminsterene fikk presentert arbeidet som de fire stipendiatene holder på med. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!